Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 рибари и ловци протестираха срещу фотоволтаиците в Пазарджик

Ловно-рибарските дружества от област Пазарджик протестираха срещу безконтролното застрояване на плодородни земи и горски терени с фотоволтаични централи. Те настояват да се наложи мораториум върху прекатегоризирането на земите, върху които се изграждат фотоволтаични паркове, докато не се регулира процесът.

В протеста се включиха над 300 ловци и рибари от областта. Към тях се присъединиха и собственици на земи, които според тях, незаконно са им отнети , заради поставянето на фотоволтаици. 

Председателят на ловно рибарското дружество „Сокол 1993“ Евгени Абаджиев заяви, че само за няколко години от страната са заличени незаконно над 3 хиляди километра селско-стопански пътища. Заплашителен е и размерът на заличените плодородни земи. 

Ако държавата не реагира, ловно-рибарските дружества от страната ще се обединят в национален протест. 

Трендафил Величков от Ловно-рибарското дружество "Сокол 1893-та" е категоричен: "Безконтролното, в някои случаи доста корупционно и алчно презастрояване с фотоволтаици унищожава българската природа. В регламентите, в законите, в които са описани, има редица пропуски, редица вратички. Това е прекатегоризацията на земята, как тя изведнъж става подходяща за такъв вид централи. Искам да изостря вниманието на нашите съграждани, тъй като едно такова презастрояване с фотоволтаици убива природата, убива и дивеча, за който ние, ловците, се грижим".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 29.06.24 в 13:30

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

Двойно поскъпнаха местните такси и услуги в Пазарджик

Общинският съвет в Пазарджик повиши цените на местните такси и услуги, като скокът е между 20 и 50 процента. Предложението е на кмета Петър Кулински, с обяснението, че стойността на услугите не е променяна от 15 години.  Заради промяна на нормативните документи, част от услугите отпадат, като паралелно с това се въвеждат нови...

публикувано на 29.06.24 в 11:04

Фармацевти, политици и експерти обсъждат в Пловдив проблемите в бранша

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори  се събират в Пловдив за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. Основна пречка за тях е задължението да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на..

обновено на 29.06.24 в 10:13

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 29.06.24 в 09:50