Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив отбелязва тържествено 3 март на Бунарджика

"Вярата победи робството", заяви в словото си митрополит Николай

| обновено на 03.03.24 в 13:25
7
Снимка: Радио Пловдив, Живка Танчева

С поредица от събития в Пловдив ще бъде честван Националният празник на България 3-ти март. 

През тази година се навършват 146 години от датата 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г., когато е подписан предварителен мирен договор, известен в историята като Санстефански договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България.

Празничният ден в Пловдив започва в 11.00 часа с молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай.

Владиката каза в словото си на 3 март: "Денят, в който българският народ празнува своята свобода. В Освобождението на България от турско робство ние познахме божествена истина. Вярата победи робството. Не може да има човек, който да се е посветил на вечната вяра, който да не е повярвал в освобождението. Вечен и благословен да е споменът за героите на България!". 

Тържественото честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика е в 12.00 ч. Официалното слово ще бъде произнесено от инж. Любозар Фратев – почетен гражданин на Пловдив. Водещ ще е един от най-добрите рецитатори в България - Христо Христов. В церемонията по полагане на венци и цветя ще вземат участие представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“. 

И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ отново ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение. Желаещите да се включат в похода трябва да се явят в 11ч. на сборния пункт пред ресторант „Южен полъх“ , (бившия „Малък Бунарджик).

В 13.30ч. започва панихидата за загиналите за свободата на България герои пред паметника на опълченците на Централни гробища в Пловдив.

Вечерта на пл. „Централен“ в 18.30 ч. ще се състои тържествена проверка - заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал - майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков.

По повод Националния празник, Община Пловдив организира два безплатни концерта.

В 13.00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ започва празничен концерт на Биг Бенд Пловдив с  диригент Николай Гешев и солист Едит Унджиян.

На същото място в 16.30ч. е празничният концерт на Представителен духов оркестър на ВВС с диригент кап. Димитър Христов.

По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Потушиха пожар на Младежкия хълм

Сигнал за пожар на Младежкия хълм е получен след 18 часа тази вечер на тел. 112.  Димът се е появил от горящи сухи треви и храсти по южния склон на тепето.  Теренът е труднодостъпен и скалист, има само един подстъп за автомобили и това е затруднило придвижването на пожарните коли.  Огънят е локализиран, а през нощта ще останат дежурни екипи, за да..

публикувано на 01.07.24 в 20:35
Рамадан Аталай

Организациите на ДПС в Асеновград, Кричим и Първомай защитиха Аталай

Декларация в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай оповести общинската организация на ДПС в Асеновград. Тя е изпратена до почетния председател на Движението Ахмед Доган и е публикувана във Фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“.  В края на миналата седмица областният съвет на Движението в Пловдив сне доверието си от дългогодишния..

публикувано на 01.07.24 в 16:41

Кандидат- студентите в МУ - Пловдив се явиха на изпита по биология и химия

Като сравнително лесен определиха изпитния вариант по биология и химия кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ в Медицински университет - Пловдив.   Те писаха по вариант 1,  изтеглен точно в 8.30 часа от Севинч Керим Кеязим в първа аудитория на Аудиторния комплекс в присъствието на ректора проф...

публикувано на 01.07.24 в 15:15

МОН публикува резултатите от НВО след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и литература се..

публикувано на 01.07.24 в 15:08

Арестуваха мъж от Велинград, пазарувал с фалшиви евро

Велинградчанинът е задържан след като се разплатил с фалшиви евро банкноти, като купил кобила от жител на село Костандово. За животното купувачът броил 100 лева и 500 евро, като чуждата валута била в 10 банкноти с номинал от 50 евро. След покупката стопанинът на коня установил, че 500-те евро са фалшиви и подал сигнал в полицейския участък в..

публикувано на 01.07.24 в 14:03