Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизането ни към еврозоната носи ползи, но и рискове

„През последните няколко  години много различни анализатори и политици обърнаха внимание на страховете за обедняване, свръхинфлация и т.н., притеснения, които като цяло, не се сбъдват. Това са рискове, които могат да се материализират при провеждане на неправилна политика, но има и добри примери, като Балтийските страни, Хърватия и др. При тях тези проблеми поне в краткосрочен план не се материализират“. Това подчерта главният икономист в Института за енергиен мениджмънт  Калоян Стайков.

По думите му, бизнесът прегръща идеята, защото българската икономика е отворена. Голяма част от търговията на страната е със страни от еврозоната, като основни търговски партньори са Германия и Италия.  Подобна стъпка е добре дошла за бизнеса, тъй като ще бъде елиминиран дори и  малкият валутен риск, който все още съществува, независимо че  валутният курс на лева е фиксиран към еврото.

„Така ще има много възможности за спестяване на разходи, възможности за нов бизнес и допълнителна сигурност за инвеститорите. Това се отнася и за туристическия бранш, където ползите са очевидни. Финансовата система също би прегърнала тази идея, тъй като в момента политиката на БНБ е доста по-рестриктивна от ЕЦП и съответно ще има повече свобода“.

Стайков обаче предупреди, че рискове има винаги, защото не съществуват изцяло правилни решения.

 „Въпрос на политика и управленски разум и воля е тези рискове да се управляват по правилен начин, а не – да се носим по течението и после да казваме „ами то така стана“.

Според Стайков, България в момента е доста далеч от покриването на инфлационния критерий и това е стандартната ситуация и преди 2, и преди 5 години.

„Страната е догонваща и естествено, цените се увеличават малко по-бързо, отколкото в страните в еврозоната. И наистина, трябва да се припомня често, че държавната политика в тази посока е проинфлационна -  вдигат се разходи за заплати,  социални разходи, те насърчават допълнително потребление, банките отпускат повече кредити за потребление, компаниите увеличават възнагражденията на заетите си и заетостта в момента е над нивата от рекордната 2019 г., цялата икономика бумти и всичко това работи за поддържане на по-висока инфлация, нищо че тя намалява през последните месеци“.

Като малка отворена икономика, България е много по-зависима от големите икономики и желанието да  можем да правим каквото си поискаме, е илюзия, заяви още Калоян Стайков.

Интервюто – звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Все по-трудно и по-скъпо става днес производството на череши

За реколтата с череши през тази пролет, за високите цени и за реализацията до трапезата - говорим с  Тодор Попов , регистриран земеделски производител, който има черешови градини до Пловдив. Тодор Попов каза, че през тази година - времето се е оказало неподходящо за производството на череши, защото през април имаше температури до и над 30 градуса,..

публикувано на 29.05.24 в 09:29

Държавата ще осигури средствата за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

Погребението на Фердинанд у нас е исторически справедливо

Напълно закономерно, въпреки известното закъснение, е връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България. Така смята историкът от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Тодор Радев. Той коментира нееднозначните оценките за неговото управление, свързано със абдикацията му след трите национални катастрофи. Но те, казва историкът, са..

обновено на 28.05.24 в 16:54
проф. Христо Матанов

Борбата за църковна власт продължава, но става потайна

Професор Христо Матанов коментира в програма "Ден след ден" избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит и битката за патриаршеския пост. Според него синодът може да избере вече патриарх, защото е попълнен след избора на Сливенския митрополит. Той е категоричен обаче, че с този избор  митрополит Николай има още един глас в своя полза в битката..

публикувано на 28.05.24 в 16:12

Трябва засилен контрол при въвеждането на еврото у нас

В столицата се провежда конференция на тема "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", която се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заедно с Българо-хърватския бизнес клуб.  "Целта на конференцията е да се сподели опитът на Хърватия при въвеждането на еврото у нас. Ще има участие на хърватски и..

публикувано на 28.05.24 в 09:59