Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Форум театър в училище“ поставя на сцена актуални проблеми

| обновено на 07.03.24 в 10:05 | Интервю

Всяка наша връзка със света минава по пътя на доверието. Особено е важно онова, което имаме по отношение на самите себе си. Доверието генерира личната ни сила и ни измъква от порочния кръг на различните страхове, които всеки един от нас е култивирал по една или друга причина. Още един начин да опознаем себе си и другите, да градим устойчиво доверие и да решаваме проблеми е изкуството или театърът със социална насоченост. „Форум театър“ е интересен метод за насърчаване на публичните дебати по проблеми, които целевата група сама е определила като важни.

„Активен участник в представлението е публиката, която може да променя съдби на сцената. Тя може да става, да размества героите, да променя реплики“, казва Лилия Секова, режисьор и дългогодишен специалист в областта на „Форум театър“. 

Основател на метода е бразилският режисьор Аугусто Боал. Той е част от „Театър на угнетените“, на Боал. Този метод стимулира активното участие и критично мислене, като насърчава развитието на емпатия и действия за социална промяна. Борис Зафиров и Лилия Секова са хората, които са на терен от началото на януари, тази година, за да реализират най-актуалния проект на „Театър на отговорността“, „Форум театър в училище“, с подзаглавие „Kick it out“, с учениците от ПГО „Ана Май“, в Пловдив. Проектът е финансиран от НФК. Борис Зафиров е ръководител и драматург на проекта, който е в своя начален етап и върви опознаване на екипа с учениците от 8-и, 9-и и 10-и клас на училището.

Една от целите му е създаване на две театрални представления, по истории на ученици и претворени от тях, които ще излязат на сцената на Държавен куклен театър – Пловдив, на 2-ри юли, с вход свободен.

 „Идеята на метода „Форум театър“ е да се засили гражданското общество и въобще гражданската позиция, по всякакви въпроси. Младите хора, след известно време, ще са новите управляващи и когато в тях не е развито усещане за гражданско общество или позиция, която те да отстояват, такъв начин на мислене, когато не го посееш у тях, няма как да очакваш да поникне такова нещо“, казва още Лилия Секова.

„След двете представления ще има няколко допълнителни обучения с външни специалисти за учениците от ПГО „Ана Май“. Наесен започваме турне в други пловдивски училища, както и в училища от други градове на страната. Наистина идеята е да въвлечем учениците като активни участници, които да онагледят своите ситуации и да станат по-рефлективни. Да ги провокираме да станат действащи лица не само в постановката, но и в техния реален живот. Не искаме да натрапваме наша идея за история, а да извлечем максимума от автентичното случване на нещата в тяхното училище. За момента ние сме наблюдатели, като започнахме лека полека да влизаме в диалог с учениците, да разберем какво най-много ги вълнува, какви са им проблемите и т.н. Ние не сме ги селектирали по наша преценка. Бяхме абсолютно отворени и все още сме, който иска да участва. Групата сама ще направи своя подбор“, разказва драматургът Борис Зафиров.

Още за проекта, чуйте в интервюто на Борис Зафиров и Лилия Секова, в предаването „Вход свободен“.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

БФС със солидна глоба за Локомотив

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз обяви глобите и наказанията след 33-ия кръг на efbet Лига.  ЦСКА и Локомотив Пловдив ще плащат най-големите глоби от по 4300 лева. Левски е глобен с 3300.  Решения  -  2 0 . 05 .2024 г. 33-ти кръг ППЛ С предупреждения – 25 състезатели Със спиране от състезателни   права..

публикувано на 20.05.24 в 18:05

Крумовград ще играе в ''Коматево'' и през следващия сезон

ФК Крумовград е постигнал разбирателство с ръководството на Ботев (Пловдив) и през следващия сезон отборът отново ще домакинства на базата на „канарчетата“ в квартал Коматево. „Скъпи крумовградчани, Радостни сме да ви съобщим, че през следващия състезателен сезон нашият отбор отново ще играе домакинските си срещи на спортен комплекс „Никола Щерев –..

публикувано на 20.05.24 в 17:58

“Последното цвете” на Щерион Пилидов цъфти и след 10 години

 На 19.05.2024г. в предаването “Споделено” гостува Щерион Пилидов. Той е един от младите и много талантливи музиканти и композитори в България. Познат е на широката публика от големите сцени, защото партнира на редица родни звезди като дует Ритон, Поли Генова, Тони, Авеню, Деси Добрева.  Тази натоварена програма не му позволява да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Ботев започва селекцията за Лига Европа

Ботев (Пловдив) започва селекцията си за следващия шампионат и участието си в Лига Европа с френски защитник. Това е 25-годишният Тадее Калеба, който за последон е играл в словенския Табор (Сезана). Той играе в центъра на отбраната, където титуляри през изминалия сезон бяха Антоан Конте и Йонас Там. Преди това Калеба е играл в Примаверата на Италия за..

публикувано на 18.05.24 в 18:08

Радио Пловдив ще предава мача Локомотив (Пд)- Левски

Локомотив (Пловдив) и Левски се изправят един срещу друг в среща от първата шестица на efbet Лига. Мачът на „Лаута“ започва в 20:15ч. и противопоставя съответно петия и четвъртия във временното класиране. Двубоят ще бъде ръководен от Валентин Железов. Колкото до значимостта на двубоя, той придоби съвсем различен вид след успеха на Ботев (Пловдив) в..

публикувано на 18.05.24 в 17:01