Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите с ГЕРБ трябваше да приключат преди днес

Росен Костурков: От понеделник държавата щеше да си има ново редовно правителство.

Пловдивският депутат от "Продължаваме промяната" Росен Костурков заяви пред Радио Пловдив, че не е имало бързане с подаването на оставката на Кабинета Денков, тъй като това е било предначертано още през юни миналата година. 

Според Парламентарната група на ПП-ДБ това, което е успяло да постигне правителството за последните девет месеца, е било жизнено необходимо за България, обобщи Костурков. Той се позова на думите на премиера Денков, че е изпълнена цялата законодателна и цялата управленска програма.

Преговорите с ГЕРБ за ротацията е трябвало да започнат още преди месец, смята Костурков.

По думите му: "тези разговори трябваше да бъдат приключени преди днеска. Ако това се беше случило в тези месеци -  януари, февруари, можеше утре г-жа Габриел да вземе мандата от президента и в петък да гласуваме ново правителство. Което означава, че от понеделник държавата щеше да си има ново редовно правителство.

Депутатът подчерта, че няма представа защо се бавят преговорите. Той посочи, че от ПП-ДБ са готови за тях от два месеца.

Според Костурков, има противоречие в предложенията и реакциите на едната и другата страна в преговорния процес.

Той припомни, че от ПП-ДБ са предложили номинациите за регулаторните органи да бъдат разпределени 50/50. Тогава от ГЕРБ са скочили и са започнали да говорят за делене на държавата. 

Сега ГЕРБ предлагат горе-долу същото, но за министрите, допълни Костурков.

От самото начало ние говорим за споделена отговорност при управлението на държавата, отбеляза депутатът от ПП.

И обясни, че преговорният екип на ПП-ДБ подхожда отговорно по темата преговори, затова в него влизат само лидери. 

За съжаление, освен г-жа Габриел другите преговарящи от екипа на ГЕРБ трябва да ходят да се консултират преди да вземат решение, заяви Росен Костурков. 

Това ми прилча на една по-грубичка игра от ученическите ми години - когато някой те бутне по стълбите и започне да ти вика: "Закъде си се разбързал?!" - така депутатът обрисува ситуацията, при която в момента проблемът се пренася от болната на здравата глава.

При нас няма бързане, ние просто изпълняваме задълженията, които сме поели, обобщи пловдивският депутат. 

Интервюто на Иванка Петкова с Росен Костурков е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Погребението на Фердинанд у нас е исторически справедливо

Напълно закономерно, въпреки известното закъснение, е връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България. Така смята историкът от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Тодор Радев. Той коментира нееднозначните оценките за неговото управление, свързано със абдикацията му след трите национални катастрофи. Но те, казва историкът, са..

обновено на 28.05.24 в 16:54
проф. Христо Матанов

Борбата за църковна власт продължава, но става потайна

Професор Христо Матанов коментира в програма "Ден след ден" избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит и битката за патриаршеския пост. Според него синодът може да избере вече патриарх, защото е попълнен след избора на Сливенския митрополит. Той е категоричен обаче, че с този избор  митрополит Николай има още един глас в своя полза в битката..

публикувано на 28.05.24 в 16:12

Трябва засилен контрол при въвеждането на еврото у нас

В столицата се провежда конференция на тема "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", която се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заедно с Българо-хърватския бизнес клуб.  "Целта на конференцията е да се сподели опитът на Хърватия при въвеждането на еврото у нас. Ще има участие на хърватски и..

публикувано на 28.05.24 в 09:59

По международните стандарти сме за тройка на матурата по БЕЛ

50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език. Това показва анализът след края на инициативата, в която участваха предимно младежи, но и хора от всякакви възрасти. „Средният..

публикувано на 28.05.24 в 09:46

Николай Пловдивски уверено върви към патриаршеския пост

Eдин определен кръг в Св. Синод, представляван от пловдивския митрополит Николай диктува живота в църквата, смята журналистът и историкът Горан Благоев по повод избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той припомни, че само и само да стане Арсений, бяха касирани предните избори за Сливенска епархия, което прави изборът му предизвестен...

публикувано на 27.05.24 в 15:17