Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за 140 млн.лв. реализират ТИЗ, ЕСО и 4 общини в Пловдивско

От ляво на дясно: Кирил Саксанов, Владимир Темелков, Пламен Панчев, Николай Стаматов и Мария Белчева
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Фирмите от „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ), Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и общините Пловдив, „Марица“, Куклен и Раковски ще реализират проект на обща стойност 140 милиона лева. Половината от средствата ще инвестира ЕСО в развитието на електрическата мрежа и изграждането на нова подстанция и нови далекопроводи в северната индустриална зона на Пловдив. 

Амбициозният проект е за изграждане на нови електропреносни елементи с цел устойчиво и ниско въглеродно развитие на ТИЗ и Южния централен регион. 

Това стана ясно на съвместна пресконференция на изпълнителния директор на ТИЗ Пламен Панчев, изпълнителния директор на ЕСО Ангелин Цачев, заместник-кмета на Пловдив Владимир Темелков, зам.-кмета на община „Марица“ Николай Стаматов, кмета на община Куклен Мария Белчева и директора на пловдивската Професионална гимназия по машиностроене Кирил Саксанов.

Директорът на ЕСО Ангелин Цачев обясни, че новата подстанция от 400 киловолта, както и новите далекопроводи за високо напрежение, които ще бъдат изградени, ще обслужват големите потребители от индустриалните зони на Пловдив, Раковски и „Марица“. Стойността на инвестицията е над 70 млн. лв.

До края на месеца очакваме голям потенциален инвеститор в Тракия икономическа зона. Надяваме се привлечем и друг  инвеститор, който да вложи при нас над 1 милиард евро в областта на мехатрониката, съобщи инж. Пламен Панчев.

От своя страна 4-те общини имат ангажимента да инвестират в пътната и ВиК-инфраструктурата, която ще подобри както работата на индустриалните зони, така и качеството на живот на техните жители.

Партньор по проекта е и ПГ по машиностроене, където около 150 ученици от 11 клас се обучават дуално. До няколко месеца ще бъдат открити 4 кабинета, оборудвани включително и с поточна линия, в които ще се обучават учениците по 3 специалности, свързани с електрически превозни средства, каза директорът Кирил Саксанов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ремонтираният участък на Рогошко шосе е отворен

Отворен за движение е ремонтираният участък от Рогошко шосе. Положен е нов асфалт, отводняване на трасето, ново осветление. Реконструкцията започна през февруари и обхваща 1/4  от целия път, за който беше отпуснат аванс от от 2 милиона лева от бюджета на община Пловдив.   За цялото трасе са необходими още 12 милиона, които не са налични,..

публикувано на 10.05.24 в 15:25

Юбилейното "Вино и гурме" започна с Дионисово шествие

С традиционното Дионисово шествие започна и тази година 10-то юбилейно издание на фестивала "Вино и гурме". Бог Дионис, придружен от кмета на Пловдив Костадин Димитров и председателя на Съвета по туризъм Любозар Фратев, поведоха шествието, което под звуците на българска ръченица премина през главната улица и стигна до площада пред Туристическия..

публикувано на 10.05.24 в 13:55

Пиян без книжка залови полицията в с. Кръстевич

Млад шофьор е заловен да кара пиян и без книжка в хисарското село Кръстевич, а двама дрогирани водачи бяха засечени в Пловдив. Полицейските служители извършили проверка на лек автомобил „Мазда“, управляван от 20-годишен водач. На място било установено, че водачът не притежава шофьорска книжка, а пробата му с драгчек отлеча близо 2 промила..

публикувано на 10.05.24 в 11:46

Ремонтът на мост в Пазарджик се отлага

Ремонтът на един от основните мостове на река Марица в Пазарджик се отлага, съобщи кметът на общината Петър Кулински. Причината за това , според него, са политическите трусове в страната.  Съоръжението, което поема трафика от автомобили от и към родопската част на региона, е  силно амортизирано. Според специалистите, мостът е с подкопани основи и..

публикувано на 10.05.24 в 10:44

Започва Празникът на Златоградското чеверме

С богата програма се отбелязва Празникът на Златоградското чеверме. Празникът ще започне тази вечер с шоу програма на комика Шкумбата и с участието на танцова формация „Елика“.  Кулминацията на празника ще бъде в събота, когато на централния градски парк отново ще бъде представено автентично приготвяне на чеверме и традиционни златоградски ястия...

публикувано на 10.05.24 в 10:18