Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дори да има споразумение в сглобката, скандалите предстоят

Проф. Александър Маринов
Снимка: Стопкадър, БНТ

Смятам, че до последния момент няма да разберем ще има или няма да има договорка за  нова сглобка, тъй като политическата ситуация  в момента не е съвсем сходна с тази преди девет месеца. Това заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив политологът Александър Маринов. Според него причина за това е, че тогава не е било ясно как ще се случат нещата, а сега и обществото знае, и самите участници знаят каква е картината, какви са залозите на масата, а също кой какво е готов да даде. Така че нещата са по-ясни, но и по-трудни, смята той

Той е на мнение, че прекалената вежливост и предпазливост на двете страни в сглобката са подозрителни. 

"Според мен залогът е по-голям залог от това, което те вършеха досега. На първо място е контролът върху съдебната власт и антикорупционните органи, с много решения, които двете страни не би искала да остави в ръцете на другата, защото не просто си нямат доверие, а много добре знаят, че ако допуснат някое важно оръжие да остане в ръцете на опонента, уж партньор, то ще бъде използвано срещу този, който прояви слабост. Поради тази причина, дори те да се разберат, дори да съчинят някакъв документ и да го подпишат, това нищо не означава. Защото, когато се стигне до реални решения в тази сфера, как да бъде устроена, и кои хора най-вече да влязат в ръководството на съдебната власт и КПКОНПИ, тогава нов сблъсък ще бъде неизбежен", подчерта политоголът.

Той посочи, че ПП-ДБ искат да изхвърлят ДПС от уравнението, а ГЕРБ няма да се съгласят да бъдат натоварени с квотата на ДПС, като ДПС също няма да се съгласят. 

"Така че тук играта е двама срещу един. Ние знаем, че ДПС имат сериозни позиции в съдебната власт и те няма да ги отстъпят току-така. А ГЕРБ си дават сметка, че най-вероятно ако не настъпят големи изменения, в скоро време на тях ще им се наложи да управляват заедно с ДПС и няма да се скарат с тях. Така че това е нерешима задача и ще видим кой ще отстъпи. Най-вероятно ПП-ДБ ще трябва да отстъпят", прогнозира Маринов.

Според него едва ли ще се стигне до ново мнозинство в парламента, тъй като за управляващите би било много неизгодно. По думите му много по-изгодно  би било в такъв случай да отидат на избори

"Съмнявам се, тъй като като за тях би било много неизгодно. За тях е много по-изгодно в такъв случай е да отидат на избори, тъй като като основният им опонент ще има неизбежен спад и тогава вече да търсят някакви варианти за ново мнозинство", изтъкна политологът.  

Той смята, че от сглобката не извеждат темата за състава на министеркия съвет на преден план, защото разривът ще настъпи мигновено. 

"Трябва да има все пак някакви основания по-нататък за такъв разрив. Смятам, че противоречията относно разпределението и състава на новия МС са много сериозни, в т.ч. има някои категорично неприемливи искания от всяка една от страните и не виждам, как ще постигнат споразумение", коментира той. 

Соред Маринов при всяко положение ще има подписано споразумение, но ще е от голямо значение двете коалиции да се договорят и за срока, защото ПП-ДБ са извадили изискване за още девет месеца, а ГЕРБ настояват за пълен мандат от четири години.

По думите му тези преговори не са важни за президента Румен Радев, тъй като при предишната конституционна уредба, държавният глава носеше отговорност за служебното правителство, назначено от него. 

"Сега, с новата уредба, той просто е един "гумен печат". Той няма да носи отговорност за служебно правителство, но това ще означава, че ще има правителство, за което никой няма да носи отговорност. Въпреки че го назначава, той не носи отговорност за своите действия", подчерта Александър Маринов.

Чуйте повече в интервюто на Неда Велкова с политолога Александър Маринов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощтта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03