Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Екобус" може да се превърне в куха структура

| обновено на 13.03.24 в 09:03

Общинските съветници от групата на „Продължаваме промяната-Демократична България“ внасят в Общинския съвет повторно предложението си за „Екобус“, с което да се задължи управителят на общинското дружество да се отчита пред местния парламент. Те предупреждават, че има реална опасност „Екобус“ да се превърне в куха структура подобно на „Инсинератор“-Пловдив, за който общински средства изтичаха само за заплата на един управител.

Предложението отново ще се гледа на заседанието на местния парламент на 14 март, тъй като на предходното то беше отхвърлено от съветниците.

„Вариантите то да бъде отхвърлено са два. Или колегите не бяха разбрали какво целим с това предложение. Или другото вече, което мен ме притеснява, е нежеланието да се поеме отговорност. Защото ОбС е фактически едноличният собственик на капитала, той управлява правата на собственик на капитала. Това е все едно да създадете свое дружество, ЕООД, и да го хвърлите на управителя и още в самото му начало Вие да не се интересувате какво се случва от него. Тоест – да сте се отказали, не искате да поемате отговорност и само управителят да носи отговорност. Или замисълът е друг. И мен това ме притеснява, да не би желанието на ОбС да е да нямаме общински превозвач, да нямаме общински обществен превоз. И да оставим всичко на частни превозвачи, като единствена община в България, която да няма общински превозвач“, каза в интервю за Радио Пловдив Веселина Александрова, общински съветник от групата на „Продължаваме промяната- Демократична България“.

От групата на ПП-ДБ се опасяват, че в случая може да става въпрос и за целенасочено създаване на положение, в което Община Пловдив да не може да се справи с общинския градски транспорт и да се стигне до продаване на дялове от „Екобус“ за да се включат частни превозвачи, които имат опит. На практика това би означавало скрита приватизация на общинското дружество.

„Точно това би се случило, ако целта, която се гони с това несъгласие. Защото ние искаме нещо много простичко – управителят, както е задължен в момента да се отчита пред Община Пловдив, както е записано в учредителния акт. Но законът казва, че трябва да се отчита пред ОбС. Ние искаме това да бъде вкарано в учредителния акт, за да се задължи управителят. И той да внася отчетите в ОбС, регулярно на три месеца. И когато ОбС е уведомен, то тогава той ще може да взима и конкретни решения, за да помага на управителя и да бутаме това дружество напред за да свърши работата, за която е създадено. То е създадено да кандидаства по европейски програми, за да може да закупи електрически автобуси, да започне поетапно да обслужва линиите от градския транспорт и след няколко години да имаме общински градски транспорт, екологичен при това. Но ние трябва да го бутаме и да знаем какво се случва“, каза Александрова.  

Липсата на такава отчетност води до ситуации като тази, в която изненадващо се установи, че е отнет лицензът на „Екобус“.

„Постфактум ние научихме, че е лицензът е прекратен, защото е изтекъл договор за наем. Ние не знаехме, че е имало договор за наем, нито знаем, че той е прекратен, нито че лицензът е отнет“, каза общинската съветничка.

От групата на ПП-ДБ се опасяват, че ако предложението не бъде прието, „Екобус“ може да се превърне в куха структура, подобно на „Инсинератор“-Пловдив.

„Опитваме се да накараме ОбС да си върши работата. Защото ОбС носи отговрност и не можем да бягаме от нея, защото ние упражняваме правата на едноличен собственик на капитала. От нас идват решенията, а управителят трябва да ги упражнява“, каза още Веселина Александрова.

Цялото интервю с Веселина Александрова можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03