Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дания предава Рангел Бизюрев на българските власти

| обновено на 13.03.24 в 15:58

В Окръжна прокуратура-Пловдив е постъпило уведомление за това, че Върховния съд на Кралство Дания е потвърдил решението  за  предаването на българските власти на Рангел Бизюрев, издирван като заподозрян за убийството на  Димитър Малинов в Цалапица.  

Бизюрев бе обявен за международно издирване след като успя да избяга веднага след убийството и в продлжение на няколко месеца бе в неизвестност.  По неофициални данни, през това време  той  се е укривал в няколко европейски страни. Най-накрая, в края на миналия ноември,  соченият за убиец бе заловен в Дания, където обаче процедурата по екстрадирането му се проточи заради обжалване на връщането му в България.  

Рангел Бизюрев е сочен като основен фактор за разкриване на цялата истина за убийството на Митко, тъй като в момента задържаните по този случай близнаци Динкови го сочат като пряк извършител. Неговите показания ще покажат дали това е така, или братята от Цалапица също са били съучастници, каквото е убеждението на близки и роднини на убития младеж.  

В момента Борислав и Валентин Динкови са задържани по обвинение за укривателство и помагачество на Рангел Бизюрев да избяга след престъплението. 

Това може им осигури леки присъди, освен ако свидетелските показания на Рангел не пренасочат процеса в друга посока, смятат наблюдатели. Последното дело срещу близнаците бе на 26 януари. Тогава съдът реши делото да се гледа по общия ред, а не по съкратената процедура. Така се дава възможност при връщането на Рангел Бизюрев от Дания той да бъде разпитан от магистратите.

Няколко месеца българските власти неуспешно издирваха беглеца, което бе причина за яростни протести сред обществеността, главно в родното село на убития младеж  Цалапица. 

По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Скандал с листата на БСП за Пловдив-област заради Веска Ненчева

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-ото Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот, съобщи формацията. Скандал е предизвикала листата на Пловдив-област, след като нейният досегашен водач Манол Генов си е дал отвод. На..

публикувано на 27.04.24 в 15:21

Ангел Георгиев води листата на "Възраждане" в Пловдив

На изборите на 9 юни партия „Възраждане“ ще се яви с пълна листа от 12 кандидати за депутати за 16-и многомандатен избирателен район Пловдив – град. Водач на листата е Ангел Георгиев, който е бил депутат в три поредни парламента.  Следващите кандидати за народни представители са Елена Грозданова, Стойчо Босев, Апостол Апостолов, Симеон Петров,..

обновено на 27.04.24 в 15:01

Подготвя се връщане на Борисовата държава, предупреди ген. Атанас Атанасов

300 000 гласа са на пазара и са готови да бъдат купени. За това алармираха от ПП-ДБ. Решението е висока избирателна активност, обяви съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.  На брифинг в Пловдив той заяви, че марионетното правителство на Главчев провежда чистка в институциите. за пример даде смятата на няколко областни управители в страната...

обновено на 27.04.24 в 15:01

Росен Костурков от "Продължаваме промяната" напуска политиката

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Росен Костурков се оттегля от активната политика и няма да се кандидатира на предстоящите избори, съобщи той във "Фейсбук". "За да си ефективен в политическите среди трябва да владееш лицемерието, да си нагъл и нахален, трябва да нямаш, а пази Боже, да си отстояваш принципите си, трябва да..

публикувано на 27.04.24 в 15:00

Исторически спектакъл – възстановка в Панагюрище

По повод 148-мата годишнина от Априлското въстание в Панагюрище ще се проведе историческата възстановка „Мъжество и саможертва“, която пресъздава събитията от избухването на Априлското въстание до потушаването му.  Традиционно спектакълът се представя на 1-ви май, когато са официалните тържества, посветени на Априлската епопея, но заради..

обновено на 27.04.24 в 09:25