Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентите със ССЗ вече няма да пестят от лекарства

От 1 април 56 лекарства за сърдечно - съдови заболявания ще са безплатни за пациентие. Проф. д- р Кирил Карамфилов е специалист по инвазивна кардиология и вътрешни болести,  член на УС на Дружеството на кардиолозите в България определи решението на МС като добро. По думите му то ще подобри не само лечението, но и начинът хората да се придържат към него. 

"Изключително съм щастлив, че преговорите, които водихме с МЗ и НЗОК стигнаха до финалната фаза", каза професорът. Той уточни, че тези медикаменти са гръбнакът на ритъмните нарушения и хипертонията, които са основните "вредители" на сърцето. 

Най- уязвими са по- възрастните хора, които трудно могат да си позволят всички разходи и мярката е изключително удачна в ситуация, в която те избират дали да си платят парното или да си купят лекарства. Д- р Карамфилов призна, че за всеки лекар е тежко да разбере, че заради финансови затруднения пациенти избират кое лекарство да си спестят. Това е вредно, защото всеки един медикамент има своето място и лекува определен рисков фактор.

Придържането към лечението е най- добрият фактор, който предопределя благоприятната прогноза, категоричен е медикът.

България на челни места по смъртност след сърдечно - съдови заболявания, тези страдания се "подмладяват", включително и усложненията от тях, и положителна тенденция е популяризирането на превенцията, каза проф. Карамфилов и изрази надежда заложените мерки да продължат да се развиват. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Св. Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации бяха реализирани този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в УМБАЛ..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43