Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два дни национален траур в памет на Светейшия патриарх Неофит

Два са дните, които ще бъдат дни на траур по повод кончината на патриарх Неофит – в петък – 15 март и в събота – 16 март, съобщи митрополит Киприан след заседанието на Светия Синод. 

Опелото на патриарха ще бъде в събота в храм "Света Неделя".

Патриарх Неофит почина в сряда, 13 март след боледуване.

Според митрополит Киприан последната воля на патриарха е да бъде погребан в двора на църквата "Света Неделя".

Варненският и Великопреславски митполотит Йоан е временният наместник на Светия Синод. Той ще организира избора на партиарх през следващите 4 месеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С 2 мил. лв. подменят уличното осветление в три района в Пловдив

Община Пловдив спечели проект за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в районите „Източен“, „Западен“ и „Южен”, съобщи заместник-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир Темелков. Проектът е на стойност  1 994 853 с ДДС, като той ще бъде реализиран изцяло с европейско финансиране по..

обновено на 08.07.24 в 15:59

Петима се борят за едно място в ТУ- Пловдив

20 % повече в сравнение с миналата година са  кандидатите за инженери,  подали документи за кандидтстване в пловдивския Филиал на Технически университет. Най-голям е интересът към специалност „Компютърни системи и технологии“ , където за едно място се борят по петима кандидати. Там е и най-високият бал, като голяма част от кандидатите са само на..

публикувано на 08.07.24 в 15:40

Арестуваха лидер на НД "Русофили" в дома му в Пловдив

Председателят на Национално движение "Русофили" в Пловдив Златомир Дьовленски е арестуван от ДАНС тази сутрин.  "Арестът е бил извършен по брутален начин с разбиване на врата на жилището му в кв. Коматево в 5:30 часа тази сутрин", това разказа пред Радио Пловдив депутатът от "БСП за България" Иван Петков, като се позова на разказ на майката на..

публикувано на 08.07.24 в 14:29

Започват проучвания на некропола под Бетонния мост

Започва проучване на откритата археология под Бетонния мост, реши междуведомствената комисия, изпратена на място. Предстои на база на нейния доклад министърът на културата да разпореди продължаване на проучването и да формира екип от специалисти, които да работят на обекта.  Археологът Петър Зидаров, който бе на място от самото разкриване на..

публикувано на 08.07.24 в 13:08

Пожар изпепели 12 декара ниви край Оборище

Необезопасена стопанска техника причини пожар в зърнен блок край панагюрското село Оборище. 12 декара насаждания изгоряха в пламъците.  В хода на разследването е установено,  че огънят е тръгнал от неизправност при бораване с косачка в съседен блок. По случая се води досъдебно производство.  Възникналият пожар е повод от пожарната отново да..

публикувано на 08.07.24 в 12:43