Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира конкурс за стихосбирка #ДО 40 на PlovdivLit

Конкурс за стихосбирка #ДО 40 обявява пловдивският многоезичен литературен сайт Plovdivlit в началото на своята 8-а година от съществуването си. Срокът за представяне на творбите е от 15 март до 24 май тази година. Авторите трябва да живеят в Пловдив, да са на възраст до 40 години, а броят на представените от тях стихотворения да не надхвърля 40.

За седем години  от своя старт многоезичният сайт PlovdivLit се превърна в най-голямата  литературна платформа в града под тепетата.

„Идеята за този конкурс ни се роди преди две години, но се нуждаеше от подкрепа. И аз искам да благодаря на Община Пловдив, че се възприе тази идея, защото този проект е част от Културния календар“, каза в интервю за Радио Пловдив създателят на PlovdivLit Антон Баев.

Той подчерта, че предимството на този конкурс е, че той е насочен към местни, млади автори, а подобни формати почти няма в страната.

„Хубаво е да има такъв конкурс, защото така може да се отсее, да се намери талант, да се посочи – ето, това е добро. Защото поезията е изкуство, от което не можеш да се препитаваш, затова има нужда от подкрепа. От друга страна, тези автори имат нужда от една професионална оценка, тъй като всеки пише каквото иска и го публикува както иска, където намери. И се получава едно гъмжило от поезия, която не е поезия. Това е, което ни се ще като организатори на този конкурс, специално за Пловдив, да открием талантиливи поети“, обясни Антон Баев.

Създателят на PlovdivLit подчерта, че в #ДО 40 могат да участват автори на възраст до 40 години, но с до 40 стихотворения.Предлаганите ръкописи трябва да са във формат Word, 12 пункта, с посочено име и адрес за кореспонденция. Ръкописите се изпращат на mail@plovdivlit.com. Предимство е, ако стиховете бъдат композирани, а стихосбирката озаглавена.

Компетентно жури ще оцени представените ръкописи и ще отличи един автор, чиято стихосбирка ще бъде публикувана в електронен вариант в многоезичния литературен сайт Plovdivlit. В най-престижния сайт за литература досега са публикувани 2311 произведения от 229 автори.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю с Антон Баев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Бонбоните" гостуват с концерт на Бунарджика

Детската вокална група „Бон-бон“ ще изнесе концерт тази вечер на площадката на акведукта на хълма Бунарджика . Малките певци гостуват в Пловдив с „Песни и танци от всички мюзикъли, събрани в едно“. Събитието е в рамките на фестивала „Включи квартала – Театър в парка“. Идеята на инициативата е подчинена на популяризиране на театралното..

публикувано на 30.06.24 в 10:26

Александър Секулов в "Срещи"-те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29

Мощно музикално шоу превзема Бунарджика

В Пловдив започва четвъртото издание на музикалното събитие, наречено „Пътят към върха“, с повече от 50 артисти, които ще се разгърнат на общо на 6 сцени на  хълма Бунарджик.   Организаторите са заложили в програмата разнообразни по жанр и стил концерти, подходящи за различните вкусове и предпочитания на публиката.  От 16.00 до 22.30 часа,..

обновено на 29.06.24 в 08:57

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29