Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под мотото "Вода за мир" отбелязваме Деня на водата

| обновено на 22.03.24 в 14:47

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата, съгласно решение на Общото събрание на ООН от 1993 година. Денят се отбелязва с инициативи по целия свят, които насочват вниманието към необходимостта от действия за справяне с водната криза в световен мащаб.

Тази година темата е "Вода за мир", а целта - да се подчертае ролята на водата като ресурс, който може да създаде мир или да предизвика конфликт. 

Повече от 3 милиарда души по света зависят от водоеми, които пресичат национални граници. От 153 страни, които споделят реки, езера и водоносни хоризонти със своите съседи, само 24 страни съобщават, че имат сключени споразумения за сътрудничество за всички споделени води. 

Опазването на водните ресурси във времето на климатични промени също е сред въпросите, които изискват спешно внимание на международно, регионално и местно ниво.

У нас по повод Световния ден на водата се провеждат разнообразни инициативи в цялата страна, организирани от регионалните екоинспекции в партньорство с образователни институции и неправителствени организации.

В Пловдив, при пречиствателната станция в града, ще има различни инциативи за деца, включително и вземане на проби за мониторинг. Организират се открит урок с първокласниците от училище "Елин Пелин", както и  празник на водата в училище "Паисий Хилендарски". 

В Асеновград, пред децата и учениците от училище "Ангел Кънчев", ще бъде изнесена тематична лекция-беседа. 

Екоинспекцията в Смолян и читалището в село Момчиловци също организират открит урок за ученици , а в местното читалище ще бъдат поставени информационни табла с интересни факти за водата. 




По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Събарянето на Бетонния мост започва в събота сутринта

В събота, 29 юни сутринта, започва  демонтажът на Бетонния мост. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Николай Иванов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя. Два багера ще..

обновено на 27.06.24 в 16:46

Прокуратурата проверява схемата с фиктивни ученици в СУ "Найден Геров"

Пловдивската районна прокуратура започна проверка по подадения сигнал за ученици от Средно училище „Найден Геров“ в Столипиново, завършили няколко класа без да посещават занятия. През това време учениците са били в чужбина. По указания на наблюдаващия прокурор ще бъдат разпитани свидетели, ще се изиска документация от учебното заведение, ще бъдат..

обновено на 27.06.24 в 16:46

За 8 месеца дългът на община Пазарджик намаля с над 21 млн. лв.

Община Пазарджик погаси над 21 млн. лева задължения от предишното ръководство, съобщи в профила си във Фесйбук кметът Петър Куленски.  Финансовата дисциплина през последните 8 месеца е довела до погасяването на 21 409 300 лв. и така са спестени разходи за текущи и бъдещи плащания от над 2 100 000 лв. годишно. Кметът Куленски..

обновено на 27.06.24 в 16:38

Закриха Обществения съвет за даренията в Карлово

Общинският съвет на Карлово разпредели над 50 хиляди лева останали парични дарения на пострадали от наводненията преди две години в Карловско. Заедно с финансовите средства, съветниците разпределиха и остатъка от даренията - 6 хладилника, 6 перални, 3 електрически печки и 27 прахосмукачки.  На днешната си сесия местният парламент в Карлово прекрати..

публикувано на 27.06.24 в 15:47

Кадър на ДПС става заместник областен управител на Пловдив

Смяната на областния управител на Пловдив доведе до рокада и сред заместниците.  Проф. Христина Янчева е новият областен управител на Пловдив 43-годишната Нурджан Джафер Караджова е новото лице в администрацията. На поста заместник областен управител тя ще замени Димитър Добрев от ПП-ДБ. Караджова е от Асеновград, член на младежкото ДПС и бе..

публикувано на 27.06.24 в 15:14