Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Брод Диря“ се открива днес в Етнографския музей

| обновено на 22.03.24 в 14:22 | Интервю

Българският фолклор е уникален в цялата си същност. Фолклорното изкуство е предаване на родова памет, на знание, наследявано от поколенията чрез музика, танц, цветове и шарки.

Етнографският музей ще бъде домакин, на втората самостоятелна изложба, на Даниела Дичева. Откриването е днес от 18 часа. До 4-ти април, включително, може да разгледате една съвременна интерпретация на българската автентична и авторска шевица.

„Брод диря“ е в смисъла на българския си род диря. С  бод, бродерия оставям следа. Проправям си пътека, защото само по неотъпканото остава диря. Първият ми проект беше през 2018-а година, в Национален студентски дом, в София. Вторият ми проект имаше представяне в София, на 2-ри февруари, тази година. И сега, с тази втора изложба, този втори проект гостувам в Пловдив, в Етнографския музей. Шевиците, българската народна песен, фолклор, това са моите хобита, които успях да съчетая в едно. Те ми дават вдъхновение, дават ми сила, изваждат ме от ежедневието. Иначе, по професия съм инженер нещо, което е съвсем различно. Бродирам от девет годишна възраст, но в последните десет години, целенасочено изучавам символите, знаците, значението на шевицата и се интересувам от това. Пея от 3-4 годишна възраст. В Родопите всички пеят. Аз съм оттам, от един дълголетен род, от село Стойките. Има документирана история за Яръмовия род, от Стойките, за 270 години назад“, разказва Даниела Дичева.

В рамките на изложбата „Брод Диря“ ще бъдат представени малки пана, със специално направени ръчно изработени рамки от дърво, с размери 20/20 и 30/30 сантиметра. Някои от моделите са по авторски схеми на Елисавета Йорданова, а други са вдъхновени от мотиви на автентични шевици, от различни региони на България. В изложбата може да видите и други предмети с ръчно изработена българска бродерия, като карета, чанти, колани, престилки за бутилки и други.

Откриването на събитието ще бъде с концерт на камерна вокална формация "Б-фолк", създадена през 2017-а година, с диригент маестро Светослав Балтаков. Гостите ще имат възможността да се насладят на българската народна песен, представена по нов и различен начин. Камерната формация се състои от пет жени, непрофесионални певици, с различни професии, вдъхновени от народната музика.

Част от формацията е и Даниела Дичева, гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изписват великденски яйца в Етнографския музей

Великденска работилница се провежда на Лазаровден и Цветница в Регионалния етнографски музей в Пловдив.  Майстор Светла Ракшиева ще въведе участницте в изкуството на писането на яйца. Участниците могат да изрисуват собствено яйце и да научат нови неща за неговата символика, традициите и различните начини на боядисване и изписване у нас и в чужбина...

публикувано на 27.04.24 в 10:29

Благотворителен бал помага на деца без родителска грижа

Историческият музей в Пловдив е домакин на благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство. Събитието се провежда за втори път и се организира от танцово студио "Magnifique" с ръководител Нора Маршаха и от екипа на музея с директор Стоян Иванов.  Всички събрани средства ще бъдат дарени в подкрепа на развитието чрез изкуство на..

обновено на 27.04.24 в 10:21

Концерти на ансамбъл "Иглика" днес и утре в Дома на културата

Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ отбелязва 75-годишен юбилей. В две поредни вечери на Лазоравден и Цветница танцовата формация ще представи на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ разходка из България в танц и песен от любими за изпълнителите и публиката танцови произведения. В концертите участват настоящи и бивши възпитаници на..

публикувано на 27.04.24 в 09:39

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново е в Пловдив

14-то издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest стартира на Площад „Централен“ в Пловдив. Началото на форума поставят две циркови представления на формация Traviecirkus Duo  - Италия, Мексико, осъществяващо гастроли на 4 континента и El NoPalito Clown – моноспектакъл на Йолтик Лопес, основан на импровизация с публиката. Цирковият моноспектакъл..

публикувано на 27.04.24 в 09:33

„Талантите на Смолян“ завладяват Родопския драматичен театър

Фестивалът „Талантите на Смолян“ ще се проведе в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. Организатори на събитието са Община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  Целта на фестивала е да откликнем на потребностите за изява на..

публикувано на 27.04.24 в 09:25