Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" на 2 април

Снимка: БТА

Във вторник сутрин теми с продължение и събития с днешна дата и пловдивски адрес.

Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев до края на седмицата трябва да попълни състава на служебното правителство. Toй се ангажира да събере екип и да го представи пред държавния глава найкъсно в събота. Промените в конституцията не посочват срок, в който кандидатът за премиер трябва да предложи правителство, но за да можем да имаме избори 2 в 1 е необходимо сроковете да се скъсят. 

Ще имаме ли вот през юни 2 в 1, как ще се гласува за европейски и национален парламент - говорим с Михаил Константинов, математик и изборен експерт.

Ще чуем и мнението на пловдивчани, събрано в анкетата на Яница Марова с въпрос - готови ли са да отидат до урните в началото на лятото.

Свършват парите за възстановяване на пострадалите от наводнението карловски села. Кметът на общината Емил Кабаиванов поиска спешно да бъде свикано заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, която не е заседавала от 15-ти декември миналата година. Какво показват сметките и реалната ситуация при хората - питаме кметът на община Карлово

В тазседмичното издание на рубриката Евранет плюс на европейската радиомрежа, обръщаме внимание на най-обсъжданата международна тема в последната седмица - атентатът в Москва. 

На 2 април отблезваме Международния ден на детската книга. Датата е избрана, тъй като на нея през 1805 г. е роден известният датски писател Ханс Кристиан Андерсен, с чиито приказки израстват поколения деца по целия свят. За първи път в ДГ"Кремена" в Пловдив ще отвори врати библиотека за най-малките. Даниела Петкова ще ни разкаже за инициативата.

В минутите за кулутара  ви каним на изложбата живопис под наслов „Нива и коридори“ на художника Андрей Янев, която се откирива тази вечер в пловдивската галерия „Дяков“. Веселина Пеева ще ни разкаже повече.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обществени неволи и политически не/известни „Точно днес“

Уви, и след втория кръг консултации при президента Румен Радев, неизвестните пред България остават. За тях ще говорим в утрото на 26 юни, ето какво ще чуете във времето до 9.30 ч.: Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ в ролята на опозиция. Как ще се разбърка политическият пъзел? Политологът и университетски преподавател..

обновено на 26.06.24 в 06:40

"Вход свободен" - за даровете на лятото

С някои препоръки за справяне с жегата ще започнем днес! След това ще ви разходим из афиша на Пловдив за предстооящите дни - ще ви срещнем с балерината Нора Маршаха от Денс Студио "Магнифик", с която говорим за предстоящата балетна гала вечер. С театралния режисьор д-р Сашо Петков, ще ви разкажем за събитието, което Театър А'Парт организират тази вечер...

публикувано на 25.06.24 в 09:30

"Точно днес" по стълбицата на лятното време

Вторник утро с темите на програма "Точно днес" от 07:00 до 09:30 часа: Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, з а сложните преговори, за правителство на малцинството, говорим с политолога доц. Иван Начев . Антония Попова разговаря със заместник-кмета Иван Стоянов, за това как Пловдив да има..

публикувано на 24.06.24 в 14:27

"Вход свободен" на Еньовден

Ако живеете на принципа "не ме е еня" за нищо, днес е различно  дори за вас. Днес  е Еньовден! Честито на  имениците и нека всички бъдем здрави! В магичната реалност на този ден ще се огледаме в легендите и обичаите послучай този необикновен празник на доброто вълшебство. Свежа музика, пъстри любопитности и интересни гости очаквйте в днешното издание на..

публикувано на 24.06.24 в 09:50

По стъпките на лятото "Точно днес" на 24 юни

В летен вариант "Точно днес" започва след новините на БНР в 7 и споделяме времето до 9.30 часа. Теми и гости в понеделник. Седмицата започва с Еньовден – един много почитан в народната традиция ден, свързан с билките и лечението. На същата дата Православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се..

обновено на 23.06.24 в 17:17