Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заменките на около 30 000 дка държавни гори да се разтрогнат

Снимка: Ани Петрова

Конституционният съд реши, че горски терени, придобити от държавата чрез замяна, не могат да сменят предназначението си и върху тях да се строи. Решението бе определено като историческо заради определянето на горите като публично благо, независимо от собствеността им. 

Това решение е много важно за всички хора, които се опитват да защитават природата чрез публични битки. То наклони везната към правото на общото ни коституционно право на запазена природа за сметка на конституционното право на частна собственост

Това заяви пред Радио Пловдив Александър Дунчев, природозащитник и експерт в "Зелени закони" , бивш шеф на Агенцията по горите и бивш депутат от "Продължаваме промяната".

Той посочи, че около 30 000 дка държавни гори в България са заменени - придобити са чрез замяна на някаква друга частна собственост.  И това е дело на нагли частни инвеститори, които позовавайки се на непрекосновено частно право на собственост, застрояват гори или земеделски земи. 

В региона около Пловдив и Смолян това са ловните гори над местността "Тъмраш" в ловно стопанство "Чекерица", вековни гори около Смолянските езера и вековни гори под връх Перелик, където беше предвидено строителство на ски курорт. 

Тези гори бяха придобити за жълти стотинки - за без пари, обясни Дунчев. 

Той посочи, че повечето гори, които са създадени през последните 100 години у нас, са върху терени, които трябва да се защитят от ерозия. 

На практика повечето от заменените гори са точно тези изкуствени гори. Чрез незаконни схеми на заменки държавата ги е дала на частиници, които решават да ги застрояват. 

Дунчев припомни, че Европейската комисия съди България, че не е разтрогнала сделките по тези заменки, които са абсолютно незаконни. 

Заменките на държавни гори, които са около 30 000 декара, трябва да се разтрогнат, категоричен е експертът в "Зелени закони".

Правото на природа по Коституция е много по - висше право от частната собственост, подчерта Александър Дунчев. 

Един от позитивите на соцвремето е, че държавата управлява горите, а това става след като ги национализира след 1944 година. Национализирането изиграва ключова роля за горите, тъй като те са публично благо, смята природозащитникът. 

Така 1/3 от българсктите гори вече са възстановени. 

75% от всички български гори са държавни и се управляват изключително екстензивно, каза Дунчев. 

Той определи като огромно предизвикателство решението за управлението на държавните гори - дали те ще бъдат направени акционерно дружество, или ще бъдат агенция

Цяла Европа бяга от подхода държавните гори да се управляват като акционерно дружество, тъй като тогава единствената цел от тях ще е печалбата, коментира експертът от "Зелени закони". 

Според него трябва да се създаде независима Държавна агенция по горите, в която би трябвало да бъдат включени и държавните предприятия. Държавните гори имат изключителна публична функция, подчерта той. 

Интервюто на Емил Ксотов с Александър Дунчев е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20