Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средствата за възстановяване от наводненията в Карловско са изчерпани

Кметът на Карлово иске среща исъс служебния премиер Димитър Главчев, и с министрите на регионалното развитие и на вътрешните работи.

Свършват парите за възстановяване на пострадалите от наводнението преди две години карловски села. Кметът на общината Емил Кабаиванов поиска спешно да бъде свикано заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, която не е заседавала от 15-ти декември миналата година.

Средствата, които са отпуснати от правителството на община Карлово за възстановяване на инфраструктурата, пострадала от наводнението от 2 септември 2022 г., са изчерпани. Според данните на община Карлово от първоначално поисканите над 75 млн. лева са получени едва 17,6 млн. В момента на няколко места в община Карлово продължават да се ремонтират разрушените мостове, речние корита и улици. Има опасност обаче фирмите - изпълнители на проектите да прекратят работа, тъй като Общината няма налични средства, с които да се разплати. Трупат се задължения, за които държавата е поела ангажимент, но не отпуска необходимите финансови ресурси, се казва в позиция на кмета Емил Кабаиванов. Преустановяването, според него, на строителните работи в речните корита, крие заплаха и от нови наводнения, предвид очакваните пролетни дъждове.

В началото на годината кметът Емил Кабаиванов  е информирал премиера акад. Николай Денков за хода на възстановителните работи, както и за движението на финансовите средства, както и че извършените проверки от АДФИ не са констатирали нарушения и са завършили със заключения, че отпуснатите пари са разходвани законосъобразно и по предназначение.

Сега освен свикване на комисията по бедствията, която се ръководи от вътрешния министър, кметът на Карлово настоява за среща и със служебния премиер Димитър Главчев и с министрите на регионалното развитие и на вътрешните работи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите. Името му бе една от най-строго  пазените тайни преди регистрацията на листата в ЦИК, крайният срок за което е 7 май - пише "24 часа". Желязков бе председател на 49-ото народно събрание до предпоследния му ден, когато бе свален с гласовете на ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН. Сега той..

публикувано на 03.05.24 в 10:32

Днес е Разпети петък

Днес е Разпети петък. Това е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На Велики петък не се служи Света литургия, а се извършва богослужение, наречено Царски Часове. По традиция от олтарите на всички православни храмове в страната се изнася Христовата плащеница,..

обновено на 03.05.24 в 07:55

Борисов води листата на ГЕРБ в Пловдив, втора е проф. Дженева

ГЕРБ регистрира в края на деня листата си за парламентарните избори в Пловдив.  Водач е лидерът на партията Бойко Борисов.  За нас е чест и отговорност, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново е водач на пловдивската листа. В нея има знакови лица на ГЕРБ, представители на местната партийна организация, експерти с авторитет в своите области,..

публикувано на 02.05.24 в 18:28

Хлапета от Шекера просят пари и заплашват на паркинга на КАТ

Установиха децата от пловдивската Шекер махала, които заляха със синя боя автомобила на млада жена, след като отказала да им даде пари. Полицаи от Трето Районно управление са извършили проверка на място след публикации в пловдивски медии и социалните мрежи. На видеоклипа се вижда как на паркинг в близост то „Пътна полиция“ няколко деца са..

публикувано на 02.05.24 в 16:14

Поклон и смирение на Оборище пред първите народни представители

Хиляди българи се включиха в националното поклонение в историческата местност "Оборище", където през април 1876 година е учредено Първото българско велико народно събрание и делегатите вземат решение да бъде обявено Априлското въстание. В тържественото си слово пред присъстващите заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова припомни..

публикувано на 02.05.24 в 13:51