Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН иска дуално обучение във ВУЗ-овете

| Репортаж

Дуалното обучение да бъде въведено и във висшите учебни заведения. Новото предложение към бизнеса се  разработва от екип на Министерството на образованието и науката. Това стана ясно по време кръглата маса на темата „Професионалното образование среща бизнеса“, която се проведе в Пловдив. Неин организатор е Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“ – Пловдив.

Представители на три университета – Технически университет, филиал Пловдив, УХТ-Пловдив и УниБИТ-София участваха на форума в Пловдив. Възможните варианти за дуално обучение във висшите училища, извън практиките, които са задължителни за бакалаври и магистри, ще станат ясни за следващата учебна година. 

МОН вече работи над програми за дуално обучение във вуз-овете, като областта на електрониката и мехатрониката е много подходяща за предстоящото въвеждане на тази форма.

София Дамянова от Австрийското посолство в България, която участва и в работната група на МОН за дуалното обучение каза, точно учениците от дуалните паралелки имат по-висок успех, от всички останали паралелки в професионалните гимназии. Днес ученик, дуално обучение, в 12 клас  получава 180 лева, за 11 клас -120 лева, но фирмите завишават значително възнагражденията при успешно сътрудничество в гимназиите. "Важно е да има мащабна информационна кампания за този вид обучение.", смята Дамянова. Тя уточни, че Австрия работи вече у нас по 15 професии в 19 населени места. В Пловдив партньорско училище на Австрийското посолство е СУ „Братя Миладинови“, където от есента ще открият професията „продавач-консултант“ с австрийските търговски вериги у нас.

Иванка Киркова, началник на РУО-Пловдив посочи, че Пловдив ще разкрие 17 дуални паралелки от новата учебна година, като понастоящем те са 14.5. „След последните промените в Закона за професионалното обучение -  държавата поема от 1 април - всички социални и здравни осигуровки на учениците, които се обучават дуално. Това ще даде възможност на повече фирми да се включат в процеса на обучение.“, каза Киркова. Тя подчерта, че все повече ученици имат желание да се обучават в професионални гимназии. Пред новата учебна година приемът в Пловдив е 62,15% за професионални паралелки, за сметка на профилираните.

Джузепе Де Франческо, консул на Италия в Пловдив подчерта, че фирмите от Италия в областта търсят кадри в секторите: електроника и химия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Започва последният етап от ремонта на ул. "Д-р Г. Странски"

Започва последният етап от ремонта на ул. „Д-р Георги Странски”, вижте временната организация на движение Последният четвърти етап от реконструкцията на ул. „Д-р Георги Странски” започва на 7 май.  До 9 юни се предвижда да бъде изцяло обновен участъкът от ул. „Коста Паница” до ул. „Генерал Радко Димитриев”. За този период от време пътната отсечка ще..

публикувано на 03.05.24 в 13:40

Хлапета от Шекера просят пари и заплашват на паркинга на КАТ

Установиха децата от пловдивската Шекер махала, които заляха със синя боя автомобила на млада жена, след като отказала да им даде пари. Полицаи от Трето Районно управление са извършили проверка на място след публикации в пловдивски медии и социалните мрежи. На видеоклипа се вижда как на паркинг в близост то „Пътна полиция“ няколко деца са..

обновено на 03.05.24 в 11:31

Десетки миряни посетиха храмовете в Пловдив на Разпети петък

Десетки пловдивчани се стичат в храмовете в Пловдив в най-тъжния ден от Страстната седмица – Разпети петък. Това е денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос за изкупителна жертва за греховете на човечеството.  В деня на разпятието не се служи Света литургия. Затова днешният ден в храмовете започна с извършване на богослужение,..

публикувано на 03.05.24 в 11:30

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите. Името му бе една от най-строго  пазените тайни преди регистрацията на листата в ЦИК, крайният срок за което е 7 май - пише "24 часа". Желязков бе председател на 49-ото народно събрание до предпоследния му ден, когато бе свален с гласовете на ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН. Сега той..

публикувано на 03.05.24 в 10:32

Днес е Разпети петък

Днес е Разпети петък. Това е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На Велики петък не се служи Света литургия, а се извършва богослужение, наречено Царски Часове. По традиция от олтарите на всички православни храмове в страната се изнася Христовата плащеница,..

обновено на 03.05.24 в 07:55