Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видимо и невидимо "Ден след ден"

До края на днешния ден кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев ще бъде готов със състава на Министерския съвет. Това заяви президентът Румен Радев и насрочи за 9,30 часа утре среща с Главчев, за да представи състава на временно правителство.

Същевременно, главният секретар на МВР напуска поста си. Главен комисар Живко Коцев сам е пожелал са бъде освободен от длъжност. И още – множество са неясноните около вчерашната шумна акция на ДАНС в Митниците. Без отговори са редица въпроси за явен и скрит натиск в служби и ведомство.

Развръзки и връзки в политиката и бизнеса. Говори проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР, експерт по национална сигурност и бивш депутат.

Кога и под каква форма ще са предстоящите избори – европейски и извънредни парламентарни? Паолина Комсалова обобощава днешната среща на президента Румен Радев с ръководството на Централната избирателна комисия.

Темата ще коментираме с Мирослав Мурджов, експерт по изборни системи и бивш депутат.

И още:

Моделът на дуалното обучение се прилага в българските училища вече девета година. И макар темповете да са бавни, учениците, които едновременно учат и работят в различни фирми, имат по-висок успех от другите си връстници. А държавата все повече стимулира бизнеса да наема кадри от училищата. Дуалното обучение влиза и в университетите, а просветното министерство вече разработва учебните програми и стандартите за обучение на студентите. За кръглата маса на тема „Професионалното образование среща бизнеса“, чиито домакин е Пловдив, разказва в репортажа си Живка Танчева.

Темата за качественото образование и обвързването му с практиката и бъдещите професии ще продължим с пример от Велинград. Срещата ще е със заместник-директорката на Националната професионална гимназия по горско стопанство във  Велинград Надежда Ганчева и с двама от възпитаниците на училището – Спасимир Методиев и Иван Ганчев.

Операция „Подкрепа“ започна Българският Червен кръст, изпълнявайки Програмата за храни и основно материално подпомагане, която се съфнансира от Европейския социален фонд плюс. Над 618 000 уязвими български граждани ще бъдат подпомогнати с хранителни пакети, които съдържат 15 вида продукти. До най – нуждаещите се ще достигнат повече от 5 200 тона храни. Даниела Добрева проследи къде и как се провежда акцията на БЧК в Пловдив.

Бъдете с Радио Пловдив и програма "Ден след ден". На 04.04.2024 г. започваме след новините в 15 и сме заедно до 17 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Звездните пътешествия на Роси

"Вход свободен" с поглед към звездите

Пролетта не спира да си мени настроението и ни люшка в  крайностите от усмихнато слънчево към  демонстративно хладно, сякаш, за да потвърди категорично принадлежността си към женския род. Ние, човеците от умерения пояс, това го знаем отдавна и просто търпеливо поглеждаме календара, чакайки  със злорадо удоволствие настъпването на по- високите дати от..

публикувано на 14.05.24 в 09:50

На 14 май "Точно днес"

Вторник сутрин с темите от деня и коментари на важните събития, които следим.  -Какви са инвестициите в региона на едни от най-големите търговски компании в страната, колко работни места осигуряват, какви са бъдещите им планове за развитие в тази част на страната - отговор на този въпрос ще даде изследването  „Роля и социално-икономически принос на..

публикувано на 13.05.24 в 14:27

За транспортни неволи и памет говорим в "Ден след ден"

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива катастрофи?..

публикувано на 13.05.24 в 14:45

Успешен старт на седмицата с "Вход свободен"

В първия ден от работната седмица Ви пожелаваме тя да бъдеуспешна във всяко начинание и Ви каним да споделите следобедът си с нас! Интересните гости, значимите събития, хубавата музика са естествено наша грижа, с Вас може да се чуем на 032 632 400, за да поздравите любими хора или да споделите, това което Ви е на сърце!  Като начало ще Ви отведем в..

публикувано на 13.05.24 в 09:21

"Точно днес" по пистата на делника

Черно на бяло имаме точно четири седмици до изборите две в едно. На 9 юни ще гласуваме за български парламент и за евродепутати. За кампанията, за технологията на изборите в подготовка и провеждане, ще говорим със Стоил Цицелков, от Обединението за честни избори и член на Обществения съвет на ЦИК. Европейската седмица на общественото здраве и акцентите..

публикувано на 12.05.24 в 14:05