Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на политически диалог обрича резултата от изборите

"Очаквам в служебния кабинет да има доста лица, които не сме очаквали, г-н Главчев да изпълни това, което обеща, че ще бъде експертен кабинет, който да организира предстоящите избори и те да са две в едно, въпреки че още има условности". Това заяви политологът и преподавател в катедра "Политология" в УНСС Александър Димитров.

По думите му, все още съществува хипотеза реално служебният кабинет след промените в Конституцията да не получи подкрепа. 

Това, което наблюдаваме в поведението на Бойко Борисов в момента, е по-скоро отговор на това, което чуваме от ДПС.

 "Виждаме в каква динамика се случва диалогът между политическите партии, които все още не са си научили урока и продължават да твърдят неща, които минират възможността за наистина добри разговори след изборите. Сега обаче интензитетът на това е по-голям и тежестта на отправените обвинения е по-голяма. След като минат изборите  това извинение, което се дължи на Мария Габриел за "красивото лице на мафията", бъдете сигурни, че ще бъдат върнати на масата".

Димитров подчерта, че не е изненадан от това, че Мария Габриел се е дистанцирала сама от разговорите още преди Димитър Главчев да бъде избран за кандидат за служебен премиер, тъй като предстоят европейски избори и тя вероятно ще е едно от главните действащи лица на ГЕРБ.

Когато партии допреди седмица са си партнирали, а след това излизат и започват с обвинения от рода "Пеевски е голямото зло за България", това означава, че наистина партиите общуват  и междуличностно във високо нервна обстановка.

 "Явно, отсега още започва предизборната борба и тя ще бъде по-негативна, отколкото предишната."

Александър Димитров бе категоричен, че партиите и политическите играчи са развързали абсолютно възможностите си за спекулации, включително и чрез медиите, пускайки определени имена в обръщение в общественото пространство, за да изпробват реакциите към нещо или към някого.

"Продължаваме да се намираме в много ниско състояние на политическия диалог и този проблемен диалог протича между партии от едно политическо семейство. Засега не виждаме обаче индикации за разделение на политическите партньори ПП и ДБ, независимо че имат разминаване в мненията. Тази коалиция е от една страна идейна, а от друга - електорална. Те знаят много добре, че като се явят на низборите отделно, няма да подобрят резултата си и това ги държи  много по-силно сплотени и заедно, отколкото всичко друго, което можем да си помислим. Това, заедно с фактора външна политика,  ги държи и не виждам какво би ги разединило, освен нещо в лидерски план, което на личностна основа да разцепи тази коалиция".  


Интервюто - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34