Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на политически диалог обрича резултата от изборите

"Очаквам в служебния кабинет да има доста лица, които не сме очаквали, г-н Главчев да изпълни това, което обеща, че ще бъде експертен кабинет, който да организира предстоящите избори и те да са две в едно, въпреки че още има условности". Това заяви политологът и преподавател в катедра "Политология" в УНСС Александър Димитров.

По думите му, все още съществува хипотеза реално служебният кабинет след промените в Конституцията да не получи подкрепа. 

Това, което наблюдаваме в поведението на Бойко Борисов в момента, е по-скоро отговор на това, което чуваме от ДПС.

 "Виждаме в каква динамика се случва диалогът между политическите партии, които все още не са си научили урока и продължават да твърдят неща, които минират възможността за наистина добри разговори след изборите. Сега обаче интензитетът на това е по-голям и тежестта на отправените обвинения е по-голяма. След като минат изборите  това извинение, което се дължи на Мария Габриел за "красивото лице на мафията", бъдете сигурни, че ще бъдат върнати на масата".

Димитров подчерта, че не е изненадан от това, че Мария Габриел се е дистанцирала сама от разговорите още преди Димитър Главчев да бъде избран за кандидат за служебен премиер, тъй като предстоят европейски избори и тя вероятно ще е едно от главните действащи лица на ГЕРБ.

Когато партии допреди седмица са си партнирали, а след това излизат и започват с обвинения от рода "Пеевски е голямото зло за България", това означава, че наистина партиите общуват  и междуличностно във високо нервна обстановка.

 "Явно, отсега още започва предизборната борба и тя ще бъде по-негативна, отколкото предишната."

Александър Димитров бе категоричен, че партиите и политическите играчи са развързали абсолютно възможностите си за спекулации, включително и чрез медиите, пускайки определени имена в обръщение в общественото пространство, за да изпробват реакциите към нещо или към някого.

"Продължаваме да се намираме в много ниско състояние на политическия диалог и този проблемен диалог протича между партии от едно политическо семейство. Засега не виждаме обаче индикации за разделение на политическите партньори ПП и ДБ, независимо че имат разминаване в мненията. Тази коалиция е от една страна идейна, а от друга - електорална. Те знаят много добре, че като се явят на низборите отделно, няма да подобрят резултата си и това ги държи  много по-силно сплотени и заедно, отколкото всичко друго, което можем да си помислим. Това, заедно с фактора външна политика,  ги държи и не виждам какво би ги разединило, освен нещо в лидерски план, което на личностна основа да разцепи тази коалиция".  


Интервюто - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Млада майка се бори с рака, фенове на Локото помагат

Семейство от Пловдив с две малки деца има нужда от помощ, след като майката беше оперирана от тумор на мозъка в истанбулска клиника. Младата Евдокия Трайкова се нуждае от последващо лечение, което ще струва скъпо, а семейството не разполага с такива огромни средства. Затова фенклубът на футболен клуб „Локомотив“ Пловдив организира..

публикувано на 13.06.24 в 17:13

Поставяне на една такса достъп за всички е несправедливо

"Обединяването на ВиК услугите на база административни области означава, че  всяка  нова Асоциация на ВиК операторите ще бъде с различна по големина и начини на добиване и управление на водните ресурси. Знаем, че най-скъпа е водата на тези дружества, които я добиват чрез помпи от подземни източници, а най-евтина - която се ползва от язовирите по..

публикувано на 13.06.24 в 17:12

ГЕРБ, ДПС и ИТН ще управляват, може би "Величие" ще помага

Победих 2/3 от партиите, които участваха на изборите. Като независим срещу партийни структури бих казал, че постигнах добър резултат. Изводът, който може да се направи е, че х ората са изключително отвратени от политическата и партийната система. Те считат, че политическите фигури, които са на сцената, трябва да бъдат заменени  с хора,..

публикувано на 13.06.24 в 16:21

Възможна е нова група на крайнодесни партии в ЕП

Пълноправното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство продължава да зависи от добрата воля на Австрия. Там във възход обаче, поне според резултатите от изборите за Европейски парламент, е неодобряващата този акт крайнодясна Партия на свободата. В интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Светослав Терзиев от..

публикувано на 13.06.24 в 16:08
Цветанка Андреева

Ще се търси проевропейско правителство по квоти

По-вероятно е да имаме проевропейско правителство отколкото експертно, тъй като второто няма да е стабилно заради липсата на единство по различни теми. Това коментира политологът Цветанка Андреева в програма „Точно днес“. Добави още, че това е единственият вариант да се има ясна концепция, идеология на какви принципи ще почива това мнозинство...

публикувано на 13.06.24 в 10:54