Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Железни аплодисменти" за "Одисей" и Пловдивската драма в Будапеща

Драматичен театър - Пловдив откри със спектакъла “Одисей" единадесето издание на международния фестивал - “MITEM” в Будапеща. Взискателната театрална публика награди създателите на спектакъла с най-големия знак за зрителско внимание - “железни аплодисменти”, които се редуват с различна ритмика над десет минути.

След финала на спектакъла бе проведена среща с журналисти и публика с част от екипа, сред които режисьорът Диана Добрева, авторът Александър Секулов, сценографът Мира Каланова, директорът на театъра Сюзанна Василевска, както и актьорите Константин Еленков, Симеон Алексиев и Маргита Гошева.

Фестивалният директор Атила Виднянски нарече спектакъла “Одисей” най-запомнящото откриване и връчи на Диана Добрева и Сюзанна Василевска почетни плакети.

„MITEM“ („Международна театрална среща Madách“), е един от най престижните и влиятелни международни театрални фестивали в Европа, който се провежда ежегодно на територията на Будапеща, Унгария. Фестивалът се стреми да покаже на аудиторията си широка гама от най-престижните и новаторски режисьорски стилове, драматически жанрове и артистични подходи в европейския театър.

Според Атила Виднянски, главният организатор и основател на фестивала, най-важната цел е да се възстановят мостовете в театралното изкуство, разрушени от политиката, да се посочват представления и творци, които обновяват собствените си национални театрални традиции.

 
Ето и част от коментари на публиката за спектакъмла на Пловдивската драма "Одисей":

„За мен беше огромно удоволствие да видя огромния успех на Пловдивския театър в Будапеща. Бил съм няколко пъти в София, няколко пъти съм режисирал в България. И на няколко пъти съм имал възможност да гледам постановките на Диана Добрева. Фактът, че Пловдивският театър успя да постави "Одисей" с толкова красива поезия, с толкова талантливи актьори - показва, че е изградена една прекрасна общност…“ - Жолт Поцгай, писател, театрален и филмов режисьор, Будапеща.

„Влизам в ролята си човек, който докладва какво се случва след спектакъла на Диана Добрева и Пловдивския театър на международния престижен театрален фестивал MITEM в Будапеща, който беше открит със спектакъла им "Одисей".
На самата среща-разговор с публиката след спектакъла (аз толкова многочислено присъствие не съм виждала до сега на тези разговори) прозвуча, че това е най-запомнящото се и въздействащо откриване на този фестивал. От основаването му. А до тук са се изредили светила в световния театър.
Много от зрителите бяха разплакани, притихнали, замислени, провокирани от видяното, търсещи развълнувано отговор на много въпроси, спорещи по колоарите, взаимно прекъсващи се бързайки да намерят изказ за преживяното. И да сверят часовниците си.
От снощи валят съобщения на Месинджъра ми от колеги актьори, режисьори драматурзи, зрители, които ме познават, за да благодарят. За многопластието в спектакъла, благодарение, на което са преживели нещо, което отдавна не са. За атакуването на всичките им сетива….“
 - Габриела Хаджикостова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изложба "Писателите и Пловдив" на Римския стадион

„Писателите и Пловдив“ – е първата по рода си изложба, която се открива тази вечер от 18 часа на площад „Римски стадион“. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели със съдействието на община Пловдив в навечерието на 24 май. На външната изложбена площ, разположена на площад „Римски стадион“, зрителите ще имат възможност..

публикувано на 20.05.24 в 06:33

Изключителен интерес към експозициите на ГХГ-Пловдив

Повече от 2100 посетители са разгледали изложбите в Градска художествена галерия в Пловдив по време на Европейската нощ на музеите. Постоянните експозиции и временните изложби са видени тази нощ от пловдивчани и гости на града – поотделно и семейно с децата им, за да ги срещат с българското изобразително изкуство.  Над 1200 души са посетили..

обновено на 19.05.24 в 17:32

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета". Слушайте "Срещите" в събота..

обновено на 18.05.24 в 09:01

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18