Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високата активност е инструментът срещу изборни нарушения

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

Политологът Теодор Славев, старши анализатор в Българския институт за правни инициативи коментира темите, разтърсили държавата през последните дни – както подадената и после оттеглена оставка на главния секретар на МВР, така и събитията, довели до служебното правителство на Димитър Главчев.

Според него проблемите идват от фекта, че МВР е една мегаструктура, която остана в годините на преход нереформирана, въпреки заявките на няколко власти.

По думите му по-скоро тези събития ще съпътстват началото на една мръсна кампания за предсрочни парламентарни избори, които ще произведем в началото на юни, заедно с изборите за ЕП.

"В медиите излиза контролирано някаква информация,в която се сочи за извършени престъпления. Службите са активирани да разследват. Мен от една страна това ме притеснява - как контролирано излиза тази  информацията. Тя е на час по лъчжичка, а всъщност е много важно един човек да може да направи преценка, да разполага с цялата информация. А това в България могат да свършат органите, които по закон и конституция за призвани да го свършат. Това е прокуратурата. Тоест от там трябва да очакваме. Най-важното е да бъде доказано и да издържи в съд, каквото и да се твърди, за когото и да е някакво престъпление", посочи анализаторът и добави, че остава с едно здравословно съмнение, основано на опита  - какво до сега прокуратурата успява да постигне откъм корупция по високите етажи на властта.

"За мен проблемът не е в името Калин Стоянов или в персонажа, защото ако заменим Калин Стоянов с някакъв друг човек от системата, която не е реформирана, същите такива съмнения за мрежи и зависимости продължават да действат и излизат в публичното пространство", каза още Славев.

По думите му факт е че около него има напражение, но ако го заменим с друг човек, за който има същите съмнения - това ще направи ли изборите по-свободни?

Решението за смяната на министъра е политическо, смята експертът и добави, че проблемът е, че в МВР трябва да се направят реформи.

Политологът смята, че случващото се в държавата от една страна ще отблъсне хората да гласуват, от друга страна обаче, това действа мобилизиращо за част от твърдите ядра на партиите.

"Има двупосочен ефект тази сага", каза Славев.

"Искреното ми желание и надежда е, колкото се може да бъде по-висока избирателната активност.Крайното решение как ще се нарисува картината и какъв ще е изходът в ръцете на всеки един от нас. Изборите имат своето значение. Гласът на всеки един има значение".

Той е  категоричен, че високата активност е единственият инструмент да парираме всякакви нарушения на изборните права на гражданите - купуването на гласове, контролиран вот и други негативни феномени.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев , заяви  пред Радио Пловдив  Диана Русинова  от Европейския център за транспортни политики.  Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница.  Русинова определи като възмутителна  реакцията..

обновено на 14.05.24 в 16:15

Младите шофьори са с фатално самочувствие, без опит и умения

Катастрофата на бул. "Руски" зададе за пореден път въпроси, на които все още няма еднозначен отговор. Защо отново говорим за висока скорост, която води толкова бързо до трагичната загуба на човешки живот?  Има ли противодействие срещу видеоклиповете в социалните мрежи, които създават един нов, различен начин на подражание и развиват..

публикувано на 14.05.24 в 16:14

Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и изменение на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от дейностите ще гласува на предстоящата сесия Пловдивския общински съвет. Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 милиона 45 000 лева. Това се налага..

обновено на 14.05.24 в 15:31

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56