Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дълговете на Община Пловдив няма да повишат налозите

Снимка: 24 часа Пловдив

„Разчетите в бюджетната прогноза за следващите три години на Община Пловдив, са направени на базата на сегашното състояние на бюджета, приходна и разходна част. Тоест нямаме причина заради тези задължения да се увеличават данъците или другите приходи. Тези вноски, са изчислени на базата на моментното състояние на Община Пловдив. А ако ме питате по принцип, дали кметът има такава политика и намерение за актуализация на  на местни данъци и такси, това е коренно различно нещо и е изцяло в прерогатив на кмета“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Женя Петкова, заместник-кмет по финанси на Пловдив по повод бюджетната прогноза на Общината за периода 2025-2027 година, която съветниците ще гледат на сесия на ОбС на 11 април.  

От данните става ясно, че дълговете на Община Пловдив ще намалявт през този период, като през 2027 година те ще са в размер на 86 милиона 231 хиляди лева. Сега финансовите задължения на втория по големина град възлизат на малко над 108 милиона лева. Параметрите предвиждат през следващата година общият размер на дълговете да падне до 105 милиона 249 хиляди лева. Тази тенденция ще продължи и през 2026 година, когато се очаква задълженията да са в размер на 96 милиона 436 хиляди лева.

Намаляването на дълга е заради по-високите вноски на заемите, които теглиха в предходни години предишните кметове.

През 2024 година по погасителен план ще дължим приблизително 2 милиона 798 хиляди лева. През 2025 година са 8 милиона и 800 хиляди. 2026 година са 10 милиона и 200 хиляди, а 2027 година е в размер на 9 милиона и 300 хиляди лева.

„Разбира се, Общината ще погасява тези задължения. Ако изпаднем в състояние на невъзможност, тогава планираните разходи на кмета, за тази или за следваща година, ще се актуализират, но задълженията към банките трябва да се погасяват. Така политиката, която прави политиката, която прави кмета, я съобразява с приритетните задължения, и тогава планира другите разходи“, каза Петкова.

Финансовата дисциплина ще продължи и пез следващите години

Трябва да има финансова дисциплина, за да е в стабилно състояние Община Пловдив, категорична е Петкова.

В качеството си на финансист тя подчерта, че данъците в Пловдив са на много ниско ниво и даде за пример, че налозите годишно за среден апартамент в града са в размер на около 200 лева.

„Никой не обича да му се увеличават данъците и таксите, но данъците и таксите са ни ниски“, каза още заместник-кметът по финанси на Пловдив.

Според нея, няма как с толкова ниски налози да се поддържа високо ниво на развитието на града, за зелената система и чистотата.

„Но въпреки моето мнение, политиката е на кмета. Той е този, който определя тези неща. Към момента не сме обсъждали тези неща. Най-вероятно кметът ще иска да види как се движи бюджетът“, обясни още Женя Петкова.

Цялото интервю с Женя Петкова можете да чуете в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50