Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дългът на Пловдив намалява, съветниците гласуват бюджетната прогноза

| обновено на 11.04.24 в 07:07

Дългът на Община Пловдив през следващите три години ще намалява и през 2027 година той ще е в размер на 86 милиона 231 хиляди лева. В момента финансовите задължения на втория по големина град възлизат на малко над 108 милиона лева. Това става ясно от бюджетната прогноза на Община Пловдив за периода 2025 – 2027 година, която ще бъде гласувана от Общинския съвет. 

На практика това означава, че кметът Костадин Димитров, за разлика от предшественика си, няма намерение да тегли нови заеми за инфраструктурни проекти в града.

От предложението на кмета Костадин Димитров става ясно, че през следващата година общият размер на дълговете ще падне с близо 3 милиона лева и ще достигне до 105 милиона 249 хиляди лева. Тази тенденция ще продължи и през 2026 година, когато се очаква задълженията да са в размер на 96 милиона 436 хиляди лева.

Днес съветниците трябва да гласуват и нова Наредба за финансиране на инициативи в сферата на културата. Една от промените е, че поцесът по подаване на документи, ще бъде дигитализиран, което ще облекчи културните оператори и ще създаде по-голяма прозрачност при разходване на публични средства.

В дневния ред на Общинската сесия влиза и предложението на кмета Костадин Димитров да се отправи искане до Министерски съвет, чрез областния управител, за безвъзмездно ползване на Малката Базилика за период от 10 години.

Съветниците ще гледат и предложението за удостояване с „Почетна значка на Пловдив“ Марин Кадиев, който е дългогодишен гимназиален и университетски преподавател.


По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Над 4700 зрелостници от Пловдив и областта се явяват на втората матура

Днес 4725 зрелостници от Пловдив и областта ще се явят на втората задължителна матура на предмет, който са избрали. 2133 са дванадесетокласниците, които ще държат изпити по профилирана подготовка днес. Най-много са желаещите за английски език – 1251. На следващо място е философия – 117,  по 107 са на биология и предприемачество. 90..

обновено на 20.05.24 в 07:23

В АМТИИ и Аграрния университет днес няма да има учебни занятия в знак на протест

АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" Пловдив се присъединява към справедливото недоволство на висшите училища , които днес няма да отворят врати за учебни занятия в знак на протест срещу намаленото финансиране на българското висше образование, съобщиха от учебното заведение. В деня без учебен процес администрацията и преподавателите на Академията..

публикувано на 20.05.24 в 07:23

Набират дарения за православен храм в с. Марино поле

В карловското село Марино поле днес беше положен основен камък за изграждането на православен храм.  Храмът ще носи името на „Свети пророк Даниил“ – един от четиримата големи библейски пророци от Стария Завет, чиято памет църквата почита на  17 декември. В тържествената церемония се включиха Знеполският епископ Арсений, първи викарий на..

обновено на 20.05.24 в 06:39

Затварят кръстовище в район "Южен" поради ремонт

Заради проект на ВиК затварят кръстовище в „Южен“ за около 10 дни. Кръстовището между улиците „Димитър Талев“ и „Петър Стоев“ се предвижда да бъде затворено за моторни превозни средства от 20 до 31  май.  Това ще стане, ако в понеделник сутринта са поставени всички необходими пътни знаци и указателни табели съгласно утвърдения проект за..

публикувано на 20.05.24 в 06:38

Епископ Арсений с най-голям шанс да стане нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим бяха избрани за кандидати  за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се проведе днес в Сливенската митрополия.  Знеполският епископ Арсений , викарий на Пловдивския митрополит Николай,  събра 26 гласа от общо 42 на първия тур на епархийското гласуване. В това гласуване..

обновено на 20.05.24 в 06:25