Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дългът на Община Пловдив намалява, приеха 3-годишната бюджетна прогноза

| обновено на 11.04.24 в 10:21

Дългът на Община Пловдив през следващите три години ще намалява и през 2027 година той ще е в размер на 86 милиона 231 хиляди лева. В момента финансовите задължения на втория по големина град възлизат на малко над 108 милиона лева. 

Това стана ясно при приемането на бюджетната прогноза на Община Пловдив за периода 2025 – 2027 година, която беше приета от Общинския съвет. 

През следващата година общият размер на дълговете ще падне до 105 милиона 249 хиляди лева. Тази тенденция ще продължи и през 2026 година, когато се очаква задълженията да са в размер на 96 милиона 436 хиляди лева. 

Намаляването на дълга е заради по-високите вноски на заемите, които теглиха в предходни години вече бивши кметове. 

През 2024 година по погасителен план ще дължим приблизително 2 милиона 798 хиляди лева. През 2025 година са 8 милиона и 800 хиляди. 2026 година са 10 милиона и 200 хиляди, а 2027 година е в размер на 9 милиона и 300 хиляди лева. 

Заместник-кметът по финанси Женя Петкова заяви в интервю за Радио Пловдив преди ден, че по-високият размер на вноските по заемите няма да повиши местните данъци и такси, но всичко ще зависи от изпълнението на бюджета. 

В тригодишната прогноза е записано, че заложените приходи от местни дейности в бюджета за тази година, както и в прогнозите за следващите три години, са реалистични и те се базират оценка и анализ на изпълнението за няколко предходни години. 

Николай Гюров от ПП-ДБ заяви, че бюджетната прогноза е нереалистична и подчерта, че тази година разходите в бюджета на Пловдив са в размер на над 670 милиона лева, а в следващата година те са над 550 милиона лева. 

„Градът ни се разраства, а разходите намаляват. В следващите месеци Пловдив ще разполага с повече капиталови средства от държавата от когато и да било, важно е да знаем как ще се харчат тези пари. Затова нашата група настоява ръководството на Общината да осигури прозрачно изразходване на средствата, в полза на пловдивчани“, каза в зала Гюров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Парламентарната група на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

публикувано на 03.07.24 в 09:20

Аптеките протестират срещу промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

публикувано на 03.07.24 в 07:45

Продължават слабите трусове в района на Асеновград

Земетресение с магнитуд 2.6 е регистрирано тази нощ до Куклен.  Събитието е от 1:40 часа с епицентър на 5 км от Асеновград и на 15 км от Пловдив, съобщиха от  Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география - БАН. В 5:06 часа на същото място е отчетен и още по-слаб трус с магнитуд 2.0...

публикувано на 03.07.24 в 06:25

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 02.07.24 в 20:12

Аптеките в Пловдив излизат на протест, няма да работят 2 два часа

Аптеките от областите Пловдив, София,  Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затварят за два часа. Това ще се случи на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазванетои Националната..

публикувано на 02.07.24 в 19:55