Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на авиацията в Пловдив посреща стотици посетители за празника

7
Снимка: Радио Пловдив, Даниела Добрева

Музеят на авиацията в Пловдив отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката с изложба, презентация за българския принос в овладяването на космоса и образователна игра за децата. 

Десетки посетители се стекоха сутринта, за да разгледат експонатите в единствения авиационен музей у нас. Според директора на музея Рада Банялиева за посетителите има и специална изненада: "Подготвили сме презентация, която представя приносът на България в овладяването на космическото пространство. Всички наши гости, които изгледат презентацията и отговорят правилно на въпросите, ще получат космическа храна." 

Презентацията разказва каква апаратура е летяла в Космоса, кога и защо българските учени проучват йоносферата – наелектризираният под влиянието на слънчевите лъчи слой от атмосферната обвивка на Земята, от който до голяма степен зависи животът на нашата планета, както и много интересни факти за полета на космонавта Александър Александров.

Посетителите ще имат възможността да разгледат специално подготвената изложба „Пътят към звездите“, посветена на 45-ата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов на борда на кораба „Союз-33. Изложбата представя участието на България в програмата „Интеркосмос“, в рамките на която страната ни става шестата държава, изпратила свой космонавт и третата, произвела космически храни. Чрез нея гостите на Музея на авиацията ще научат подробности за изследователската програма на полета и за възникналите проблеми, отменили планираното скачване с орбиталния комплекс „Солют-6“, и наложили предсрочното връщане на кораба на Земята.

Децата могат да се забавляват с образователна игра „Мисия Марс“, която ще предизвика състезателния им дух и ги запознава с любопитни факти за планетата Марс. Играта е създадена и дарена на Музея от „Център за неформално образование и културна дейност АЛОС“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Митрополит Николай оглави службата за Второ Възкресение в Пловдив

Днес в православните храмове има богослужения за така нареченото Второ Възкресение. На тях отново след отминалата нощ бяха прочетени текстове от Евангелието, свързани с възкресението на Божия син.  Митрополит Николай оглави  празничното богослужение по повод Възкресение Христово- Пасха в пловдивския храм „Света Марина“.  Сред присъстващите..

обновено на 05.05.24 в 15:57

Слънчеви и топли Великден и Гергьовден в Пловдив

Днес над страната ще преобладава слънчево време. Преди обяд на отделни места в равнините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. След обяд над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотрайно.   В Източна България ще духа слаб североизточен вятър.  Максималните температури ще..

обновено на 05.05.24 в 14:15

Христос Воскресе! Православният свят посрещна Празника на Празниците

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово . В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение. В столицата в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на..

обновено на 05.05.24 в 10:12

Слово на Пловдивския митрополит Николай за Възкресение Христово

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай пристигна в Пазарджик,  за да отслужи Великденската служба в катедралния храм "Успение Богородично" по повод най-светлия християнски празник Възкресение Христово. Митрополитът се обърна към християните с тържествено слово:  “Възлюбени, братя и сестри! Тоя ден Господ е сътворил, за да..

обновено на 05.05.24 в 10:12

Множество концерти за пловдивчани в празничните дни

С концерти на открито, музикални и танцови изпълнения продължава Великденската програма на община Пловдив.  На площад „Стефан Стамболов“ от 11 часа започва концертът „Великденски чудеса в страната на талантите“ с участници от предаването „Ася в страната на талантите“.  След него в неделния ден ще видим и концерта на танцово студио към СКИС..

публикувано на 05.05.24 в 10:11