Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязват с велопоход световния ден на хемофилията

| обновено на 15.04.24 в 13:29 | Интервю

На 17-и април е Световният ден на хемофилията. Датата е свързана с рождения ден на Франк Шнабел, който е създател на Световната федерация по хемофилия. Бизнесменът от Канада е роден с тежка форма на хемофилия. 

От 1989 година, пациентите в цял свят отбелязват ежегодно този ден, с цел повишаване на осведомеността и разбирането за хемофилия, и други нарушения на кръвосъсирването. Всяка година Българската асоциация по хемофилия, една от най-старите пациентски организации в страната, отбелязва деня с различни актуални събития.

„В месеца преди самата дата, ние правим срещи, кръгли маси, търсим контакт с пациенти и лекари. През 2016-а година поставихме началото на традицията на велопохода, чиято цел е да привлечем вниманието на населението към проблемите на нашата общност. Тази традиция продължава успешно, вече няколко години, като я стопирахме за малко по време на пандемията. Това са велопоходи, които организираме всяка година в първия почивен ден, след 17-и април. Като тази година това е ден събота, 20-и април. Тези велопоходи провеждаме в София, Варна и Пловдив. Всеки, който иска да подкрепи нашата кауза и да кара колело е добре дошъл. На самия 17-и април имаме кръгла маса, която организираме в София. Там ще направим срещи с водещи специалисти хематолози, които са ангажирани с това заболяване. Сама по себе си хемофилията е рядко заболяване и често са налага пациенти с хемофилия, и особено родители с малки деца, когато отидат на преглед да обясняват детайли от лечението на лекарите, без да се подценява тяхната компетентност. Но, не всички хематолози знаят какво да направят, когато едно дете, например, има проблем и има нужда от терапия“, разказва Бойко Гаргов, координатор за Плевен на БАХ. 

Българската асоциация по хемофилия е организация с широко национално и международно присъствие, чрез участието си като активен член на национални и международни пациентски обединения - сдружение „Национална пациентска организация”, Европейски хемофилен консорциум и Световна федерация по хемофилия.

Карането на колело е сред спортовете, които укрепват мускулите и помагат на ставите, нещо много важно за хората с хемофилия. Тази събота всеки, който желае може да се присъедини към инициативата, която стартира в 11 часа, едновременно в София, Пловдив и Варна.

Сборният пунк в Пловдив е площад „Съединение“, като велопоходът ще продължи до Гребната база, във Варна сборен пунк е „Морската градина“, в София  - Пилоните на НДК.

Има математически модел, на чиято база може да се изчисли, ориентировъчно, колко са хората с това заболяване в страната – един мъж на шест хиляди мъже и една жена на един милион население. Съпоставено с населението на България се предполага, че у нас има около 530 човека с хемофилия А и 58 човека с хемофолия Б. Хемофилията се дели на тежка, средна и лека форма. Хората, които са с леката форма на това заболяване може да живеят с години без да разберат, че имат заболяването освен, ако не им се наложи да преживеят тежка операция или получат по-тежка травма.

Бойко Гаргов е гост в неделния „Шейкър“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Подготовката за изборите 2 в 1 в Пазарджик върви добре

Подготовката за предстоящите избори за европарламента и за народни представители за 50-то НС у нас върви нормално. Формирани са всички секции на територията на Пазарджик, като те общо са 350, без секциите в специализираните учреждения и подвижните СИК. Това съобщи в предаването "Точно днес" Антони Върбев , председател на 13-та РИК Пазарджик.  Вече..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Твърдите електорати ще изнесат битката на предстоящия вот

Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас.  Това сочат данните от национално представително изследване на социологическа агенция Екзакта, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020..

обновено на 30.04.24 в 09:44