Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в последните години, ще се съберат шести избори. Доста много е за една демокрация. Но хайде, да си го кажем, петнайсет минутното разкарване до близката изборна секция, не е чак такъв проблем и не е причина за умора“, това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив професор Милко Палангурски, историк от ВТУ „Свети свети Кирил и Методий“.

Той припомни, че преди всички последни избори, е имало по един скандал. Най-важното е да не се превърне НС в предизборно бюро.

Професор Милко Палангурски коментира и новите поправки в Конституцията. Според него е нормално да има напрежение, тъй като те не са прилагани до този момент, но то бързо се преодолява.

„Остава изпълнителната власт, в лицето на МС, да проведе изборите, за които е повикано на власт. Не мисля, че административно и законово, ще е проблем да се проведат поредните избори. Разбира се, пак ще има оплаквания от загубилите, че има купен вот и т.н. Но е време да спрем да хленчим, че Конституцията ни е виновна. Не ни е виновна Конституцията. Виновни са политическите партии, които не винаги се усещат къде е мярката на борбата в политическо отношение. Не бива да се преминават границите, след които няма връщане“, категоричен е професор Минко Палангурски.

Историкът е категоричен, че България в момента не е в криза, тъй като функционира държавата, дори е в по-добро състояние от предходните избори, защото има бюджет.

„Най-после нашите политици трябва да разберат, че рано или късно, ще трябва да управляват заедно. Или поне част от тях. И казаните думички, хвърлените камъни в чуждото поле, понякога се връщат като бумеранг. И карат избирателя да се чувства измамен, пренебрегнат. А всъщност той решава“, коментира още професор Палангурски и припомни, че Горският дебне.

Цялото интервю с професор Милко Палангурски можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев , заяви  пред Радио Пловдив  Диана Русинова  от Европейския център за транспортни политики.  Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница.  Русинова определи като възмутителна  реакцията..

обновено на 14.05.24 в 16:15

Младите шофьори са с фатално самочувствие, без опит и умения

Катастрофата на бул. "Руски" зададе за пореден път въпроси, на които все още няма еднозначен отговор. Защо отново говорим за висока скорост, която води толкова бързо до трагичната загуба на човешки живот?  Има ли противодействие срещу видеоклиповете в социалните мрежи, които създават един нов, различен начин на подражание и развиват..

публикувано на 14.05.24 в 16:14

Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и изменение на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от дейностите ще гласува на предстоящата сесия Пловдивския общински съвет. Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 милиона 45 000 лева. Това се налага..

обновено на 14.05.24 в 15:31

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56