Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна в позициите им няма. 

Пред Радио Пловдив директорът на НИНКН арх. Петър Петров заяви, че оградата трябва да се премахне, защото не е включена в проекта, а и защото излетият бетон уврежда археологията под нея. Неговият съвет е община Пловдив да покани вътрешни и външни експерти, които да подготвят план за демонтажа на оградата. Той изрази недоумение как проектантите и строителният надзор са допуснали изграждането нейното изграждане при положение, че тя не фигурира в проекта, по който лично архитект Петров е написал 6 страници забележки още през 2022-ра година. Една от препоръките е била на хълма да бъде изградено видео наблюдение.

Директорът на НИНКН през март е бил на Небет тепе и отново е заявил пред представители на местната власт и фирмата-изпълнител, че металната ограда няма място на тепето. "Тя е извън характера на средата, не е съгласувана, едната половина на хълма има ограда, другата няма. Ненужна е в участъците, където е поставена, тъй като дублира едни други високи зидове на имотите в Стария град. Не е мислено! Просто е мислено по някакъв схематичен начин върху обекта. Ако имаше и най- малка възможност тя да остане, бих дал препоръка в тази посока“, подчерта той. 

Петров разказа, че се е срещал и с кмета Костадин Димитров, който е бил притеснен от констатациите на НИНКН и МК, защото от една страна проектът се забавя, а от друга ОП „Региони в растеж“ може да наложи финансова санкция на общината. Проблемите, пред които сега се изправя община Пловдив, не са безралични на никого, но единственият изход е назначаването на експерти, които да посочат как да се действа оттук-насетне, защото аспектите са много – финансови, правни и естетически, повтори арх. Петров. Той заяви още, че Инспекторатът на МК може да спре проекта, въпреки че към момента не го е направил, но добави, че няма разминаване в позициите на двете институции.

Според него оградата на Античния театър е поставена, защото той функционира като театър, а Небет тепе е природна забележителност с архитектурни елементи. 

Очаква се тази седмица кметът Костадин Димитров да реши за оградата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20