Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При повече внимание изборите 2 в 1 не са проблем

Голямото предизвикателство се пада за секционните избирателни комисии, които ще трябва да проведат два отделни избора и то при наличие на два отделни избирателни списъка. Това е така, тъй като е налице едно особено изискване за уседналост при гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

Това заяви пред Радио Пловдив председателят на 16-та РИК Пловдив - град Калоян Сухоруков

Той подчерта, че колегите му от секционните комисии ще трябва да са доста внимателни. Затова по време на обучението ще им бъде обърнато внимание какво точно да правят и ще получат инструкции и съвети как да не грешат, за да не се получи някакво объркване, да няма недоволства и грешки от страна на избирателите и изборният ден да мине спокойно.

Във всеки от двата избирателрни списъка ще е указано кой гласоподавател има право да гласува и кой не. А за тези, които ще гласуват за Европейски парламент, изискването е да имат уседналост, считано он 9 март 2024 година.

Трябва малко повече внимание. Не е толкова трудно, колкото е необходимо внимание, за да не се объркат нещата, смята Калоян Сухоруков.

Машинното гласуване на изборите 2 в 1:

Не е ясно дали от ЦИК няма да решат да се гласува с два отделни комплекта карти. Тъй като не е редно член на Секционна комисия да се меси и да проверява дали изибрателят има право да гласува и за двата избора - за български и за европейски парламент. Това са технически детайли, които все още не са ясни, отбеляза председателят на 16-та РИК Пловдив - град.

За РИК почти няма никаква разлика дали изборите са 2 в 1 или са самостоятелни, заяви Сухоруков. 

Той посочи, че досега не е имало проблем на смесени избори в Пловдив - не са се образували опашки за гласуване.

Състав на Секционните комисии

Членовете в състава на СИК-овете се подават от политическите партии. Затова от тях зависи дали посочените хора могат да съвршат работа професионално. 

Увеличението на възнаграждението не се отрази на качеството на работата на членовете на секционните комисии, обясни Сухоруков. 

Докато им се плаща допълнително възнаграждение за това, че посещават обучението, повечето членове на секционните комисии идват. Но има редица случаи, в които те идват, регистрират се за обучението и си тръгват.

Отговорността е на партиите да предлагат хора, които имат обективна възможност да се справят със задачите, категоричен е адвокат Сухоруков.  

Има хора, които се отказват в последния момент. Други се сменят от самите партии. Замените не са особен проблем, стига да се правят преди обучението. А то обикновено е в седмицата преди вота. Хубаво е да не се правят масови замени ден - два преди изборите.

Днес от 18 часа е първото заседание на 16-та РИК. Ще бъдат взети всички принципни решения, за да може да работи самата комисия. Ще бъдат направени работни групи. Регистрацията на кандидатски листи е до 7 май. Чисто организационно няма нещо необичайно, съвсем стандартна процедура по подготовка на избори.

Не мисля, че ще има някакъв проблем с организацията. Ще се справим, каза председателят на 16-та РИК Пловдив - град.

Калоян Сухоруков е адвокат и има над 10-годишен опит в организацията и отчитането на изборни резултати. 

Интервюто на Неда Велкова с Калоян Сухоруков е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев , заяви  пред Радио Пловдив  Диана Русинова  от Европейския център за транспортни политики.  Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница.  Русинова определи като възмутителна  реакцията..

обновено на 14.05.24 в 16:15

Младите шофьори са с фатално самочувствие, без опит и умения

Катастрофата на бул. "Руски" зададе за пореден път въпроси, на които все още няма еднозначен отговор. Защо отново говорим за висока скорост, която води толкова бързо до трагичната загуба на човешки живот?  Има ли противодействие срещу видеоклиповете в социалните мрежи, които създават един нов, различен начин на подражание и развиват..

публикувано на 14.05.24 в 16:14

Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и изменение на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от дейностите ще гласува на предстоящата сесия Пловдивския общински съвет. Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 милиона 45 000 лева. Това се налага..

обновено на 14.05.24 в 15:31

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56