Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

| обновено на 24.04.24 в 11:49
Автори: ,

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на заболяването, а като брой - най-голям е той в столицата. Кунчев коментира, че коклюшът никога не е напускал страната ни.  

"Просто бумът е на 4-5 години, а от миналата той се разпространява сериозно в Европа и сега е стигнал до България" – обясни той. 

Около 400 са регистрираните заболели от коклюш, което е далеч от очаквания пик, каза служебният министър на здравеопазването Галя Кондева по БНТ.  От министерството очакват пикът да бъде достигнат до края на май.

Предстоящите празници и решението на Министерството на образованието и науката да слее тези празници ще даде глътка въздух на здравните власти и ще се намали разпространението на болестта в училища и детски градини, каза още министър Кондева.

В момента в 11 области все още няма регистрирани случаи, което не ни дава опция да обявим епидемия, обясни служебният здравен министър.

Ако това се наложи, най-вероятно ще е за определени области. В момента заболеваемостта  е най-голяма в София.

Карантината е в рамките на 14 дни. Когато има доказан случая на коклюш в един клас, той се карантинира, напомни министърът. Същите правила важат и за детските градини и яслените групи.

Министър Кондева припомни, че държавата е осигурила безплатни тестове, които се правят в Районната здравна инспекция в София и в Националния център по паразитни и заразни заболявания.

Решението да се ваксинират бебета на месец и половина все още се дискутира, добави Кондева, но това е и начин да ограничим заболяването в групата на най-уязвимите – децата до 1 година. 

Тенденцията за увеличение на болните от коклюш в Европа се наблюдава от близо една година. Очакваме окончателното решение на Националния съвет по имунизациите, което за нас ще бъде водещото при взимането евентуално на решение, допълни Галя Кондева.

В склада на министерството има достатъчно количество осигурени ваксини. Полагат се и усилия да се осигури бърз достъп до пазара. В петък ще пристигнат 2000 дози от ваксина срещу коклюш, която ще се разпространи в аптеките. 25-30 лева струва изследването за коклюш, ваксината също е от порядъка на 30 лева, каза министърът.

Коклюшът е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице. Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Митрополит Николай оглави службата за Второ Възкресение в Пловдив

Днес в православните храмове има богослужения за така нареченото Второ Възкресение. На тях отново след отминалата нощ бяха прочетени текстове от Евангелието, свързани с възкресението на Божия син.  Митрополит Николай оглави  празничното богослужение по повод Възкресение Христово- Пасха в пловдивския храм „Света Марина“.  Сред присъстващите..

обновено на 05.05.24 в 15:57

Слънчеви и топли Великден и Гергьовден в Пловдив

Днес над страната ще преобладава слънчево време. Преди обяд на отделни места в равнините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. След обяд над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотрайно.   В Източна България ще духа слаб североизточен вятър.  Максималните температури ще..

обновено на 05.05.24 в 14:15

Христос Воскресе! Православният свят посрещна Празника на Празниците

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово . В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение. В столицата в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на..

обновено на 05.05.24 в 10:12

Слово на Пловдивския митрополит Николай за Възкресение Христово

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай пристигна в Пазарджик,  за да отслужи Великденската служба в катедралния храм "Успение Богородично" по повод най-светлия християнски празник Възкресение Христово. Митрополитът се обърна към християните с тържествено слово:  “Възлюбени, братя и сестри! Тоя ден Господ е сътворил, за да..

обновено на 05.05.24 в 10:12

Множество концерти за пловдивчани в празничните дни

С концерти на открито, музикални и танцови изпълнения продължава Великденската програма на община Пловдив.  На площад „Стефан Стамболов“ от 11 часа започва концертът „Великденски чудеса в страната на талантите“ с участници от предаването „Ася в страната на талантите“.  След него в неделния ден ще видим и концерта на танцово студио към СКИС..

публикувано на 05.05.24 в 10:11