Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С пролетно темпо - "Точно днес"

Плавно преминаваме към топлото време, за да останем там по-дълго. Ще го усещаме все по-отчетливо и с темите на деня. 

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти. В рамките на четиридневния форум водещи офталмолози от страната и чужбина ще представят достиженията си диагностиката и лечението на най-масовите нарушения на зрението. Ще бъдат разгледани и последните достижения в лечението на редки очни заболявания, както в детска, така и в зряла възраст.  Повече за събитието,, организирано от Фондация Академия Офталмология, Българско дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика и Българско дружество по ретинология с подкрепата на Български лекарски съюз, акцентите в програмата и целите му - събеседник е проф. Александър Оскар - председател  на Българско дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика. 

На 9 юни предстоят шестите парламентарни избори в рамките на последните 3 години. До тях се стигна, след като ГЕРБ и ПП-ДБ не се разбраха как да продължи управлението на страната помежду им и договорената още миналата година премиерска ротация пропадна. Регистрацията на участниците в предстоящите избори 2 в 1 за депутати и евродепутати е в ход, коалиционните разломи се задълбочават и актуализират неизвестните около бъдещото управленско мнозинство и неговата легитимна представителност. Странностите на политическия процес "Точно днес" коментираме с политолога Емил Соколов. 

Преди срещата  с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“, организирана от Регионален природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“  - чуйте разказ за амбициите на изследователския екип и музея за обогатяване на уникалната сбирка с живи екземпляри от Антарктида и знанията не само на посетителите, но и на специалистите. 

В диалог с Кремена Димитрова -  дългогодишен драматург на редица театри, сценарист, артистичен директор на продуцентска къща „Креди Арте“ и съставител на  сборника с разкази „Баба“, който се появи на книжния пазар и ще бъде представен  в „Петното на Роршах“ на 30 април, поставяме фокус върху незабравимите истории, които споделят  хора от най-различни сфери на живота и професии  за своите Баби. Сред тях са пловдивските автори Ина Иванова и Владислав Христов, но и   Жюстин Томс, Руси Чанев, Силвия Недкова.

В минутите за култура след 9 ч. ще ви поканим на концерта, на  Борислав Ясенов квартет в Първо студио на радио Пловдив, с който  стартира 14-то издание на „Камерна Сцена Пловдив“. Тази година фокусът е върху млади, талантливи, както и вече доказали се артисти на европейската алтернативна джаз сцена. За събитията, включени в изданието и акцентите в него - разговаряме с артистичния директор на "Камерна Сцена Пловдив" джаз музиканта Петър Салчев.

А в рубриката "Добро утро, Ден" и днес оставаме в компанията на госта ни през тази седмица - проф. Велин Станев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” – памет за Здравко Попов и Марин Бодаков

Задава се Великденският брой на „Алтер его“! За Празника на Възкресението и силата на Словото ще разговаряме с доц. Георги Лозанов. Ще отдадем почит на неподражаемия хуморист и сатирик Сър Здравко Попов, който ни напусна преди дни. С магията на радиото ще върнем с глас непрежалимия Марин Бодаков.  В навечерието на Гергьовден ще отдадем..

обновено на 04.05.24 в 11:20

"Вход свободен" на Разпети петък

На най- тъжния ден за християните дори природата посърна и помръкна, а небето цяла нощ плака. Но след скръбта за саможертвата на Божия син иде надежда и светлина със силата на  христовото възкресение! Както слънчевите лъчи пробиват оловните облаци след буря, така и вярата побеждава унинието въпреки всичко. И  нима точно тъгата не е почвата , от която ще..

публикувано на 03.05.24 в 09:55

“Точно днес“ на Разпети петък за пречистващото страдание

Разпети петък е най-тъжният ден за православните християни, ден на скръб и на смирение. Ден, който ни навежда на мисълта за тленността на тялото и силата на духа. Ден за пречистващо страдание, което ни учи, че след мъката идва светлината. И точно затова обръщаме поглед към каноничните и етнографски символи, свързани с Разпети петък. За..

публикувано на 02.05.24 в 16:47

"Ден след ден" на Велики четвъртък

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. Ще разговаряме с Надежда Цекулова, журналист и граждански активист, за трудното намиране на..

публикувано на 02.05.24 в 14:35

Поетично и мистично във „Вход свободен“

„Когато ви се струва, че целият свят е срещу вас, спомнете си, че самолетът излита срещу вятъра!”  Днес и във времето до 15 часа, говорим за представянето на дебютния поетичен сборник "Април", на младия асеновградски творец и актьор от театър „Арте”, при НЧ „Родолюбие”, Димитър Стоянов. Ще говорим за това, какво е молитвата, от гледна..

публикувано на 02.05.24 в 09:30