Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тежка пневмония в УМБАЛ "Пловдив" е момиче на година и четири месеца, родено в Германия, чието семейство скоро се е върнало в България.

Две паралелки са под карантина заради нови случаи на коклюш в Пловдив

В Пловдивска област имунизационното покритие срещу коклюш е 92% за 2023 г.

Още четири деца в Пловдив са заразени с коклюш и така случаите от последните дни стават общо осем, съобщават от РЗИ-Пловдив. Инфекцията е потвърдена при три момчета и едно момиче. Най – тежко е състоянието на момиченце на година и четири месеца, което е настанено с пневмония в УМБАЛ „Пловдив“ (бившата Окръжна болница). Детето е родено в Германия и наскоро семейството му се е върнало в България. 

Направен му е един прием на ваксината срещу коклюш, но след като оздравее имунизационният план ще продължи, обясни д-р Таня Учорджиева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Пловдив. 

Сред новозаразените са двама ученици – 8-годишно момче от СУ „Патриарх Евтимий“ и 11-годишно момче от ОУ „Драган Манчов“. По – голямото е настанено вчера в Инфекциозна клиника, а по – малкото се лекува в дома си. Класовете, в които учат второкласникът и четвъртокласникът в двете училища, са поставени под карантина. Четвъртият нов случай на коклюш е открит при момченце на година и 10 месеца, което се лекува в домашни условия.

Последните три заразени деца са с пълен имунизационен статус, уточни д-р Учорджиева. Положителният резултат за коклюш е получен от частна лаборатория, където пробите са изследвани с пи си ар метод.

Припомням, още четири са заразените с коклюш деца от предишните дни. Две от тях са ученици – 12-годишни момиче и момче от училищата „Черноризец Храбър“ и „Димитър Матевски“ в Пловдив. Сред заразените е 17-годишно момче от Асеновград и дете на година и девет месеца от Пловдив.

Не само РЗИ, но всички институции, ангажирани със случаите, са обезпокоени от бързото разпространение на инфекцията от коклюш, коментира д-р Учорджиева. За 2023 година имунизационното покритие на ваксинациите срещу коклюш в Пловдивска област е 92%, уточняват от РЗИ-Пловдив. 







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проф. Христина Янчева поема поста областен управител на Пловдив

В сградата на областната администрация в Пловдив ще се проведе церемония по встъпване в длъжност на новоназначения областен управител проф. Христина Янчева. На официалното тържество досегашният губеранатор на Пловдив Илия Зюмбилев ще предаде символите на властта - печата и ключа на Областната управа. Проф. Янчева поема поста с решение на..

публикувано на 28.06.24 в 08:22

Събарянето на Бетонния мост започва в събота сутринта

В събота, 29 юни сутринта, започва  демонтажът на Бетонния мост. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Николай Иванов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя. Два багера ще..

обновено на 27.06.24 в 16:46

Прокуратурата проверява схемата с фиктивни ученици в СУ "Найден Геров"

Пловдивската районна прокуратура започна проверка по подадения сигнал за ученици от Средно училище „Найден Геров“ в Столипиново, завършили няколко класа без да посещават занятия. През това време учениците са били в чужбина. По указания на наблюдаващия прокурор ще бъдат разпитани свидетели, ще се изиска документация от учебното заведение, ще бъдат..

обновено на 27.06.24 в 16:46

За 8 месеца дългът на община Пазарджик намаля с над 21 млн. лв.

Община Пазарджик погаси над 21 млн. лева задължения от предишното ръководство, съобщи в профила си във Фесйбук кметът Петър Куленски.  Финансовата дисциплина през последните 8 месеца е довела до погасяването на 21 409 300 лв. и така са спестени разходи за текущи и бъдещи плащания от над 2 100 000 лв. годишно. Кметът Куленски..

обновено на 27.06.24 в 16:38

Закриха Обществения съвет за даренията в Карлово

Общинският съвет на Карлово разпредели над 50 хиляди лева останали парични дарения на пострадали от наводненията преди две години в Карловско. Заедно с финансовите средства, съветниците разпределиха и остатъка от даренията - 6 хладилника, 6 перални, 3 електрически печки и 27 прахосмукачки.  На днешната си сесия местният парламент в Карлово прекрати..

публикувано на 27.06.24 в 15:47