Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му, има  голям обем, леко тегло и създава усещането за вкусване на захарен памук, когато го консумираме". Това заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Тя подчерта, че никъде в света на пазарната икономика няма таван на цените, но това не означава, че трябва да се минават моралните прагове, когато миришат на изнудване с неимоверно висока цена.

Кукушева обясни, че съставът на козунака е много богат, защото включва бяло пшеничено брашно, захар, олио, масло, яйчен меланж, фрукти, аромати, мармалад, локум, шоколадови капки и много ядки, като най--подходящите за този вид изделия са орехите и лешниците, чиито цени не са променяни от миналата година.  От друга страна, цената  се отнася и до привличане на внимание и до себеоценка на майсторите за техния труд, 

"У нас трудът е много скъп, но цена от 200 лв. ни се струва като великденска шега. Не вярвам, че в България има много хора, които биха отделили 200 лв за този продукт. Едно е да купуваш от интернет храна, когато познаваш производителите, а съвсем друго - да се довериш на производители, които не познаваш. Считам, че е абсолютно рисково да се доверяваш на непознати производители."

Кукушева подчерта още голямото разнообразие у нас на козунаците е подплатено с различни цени, но препоръча да се  купува от регламентирани търговски обекти  и от търговските мрежи, които продават продукта от 2.00 -2.50 лв, като не преминават критичната граница от 35 лева.

"Като бранш ние сме изключени от всякакви субсидии, а най-малко - от субсидии, касаещи изцяло земеделците във връзка с украинския наплив на пазара на селскостопански продукти. Чест прави на настоящото Служебно правителство и адмирации и за министър-председателя Главчев, и за  министъра на финансите Людмила Петкова, а и за новоназначения министър на  земеделието Георги Тахов, че споразумение, което е било отлагано повече от 6 месеца, бе взето от тези държавници за по-малко от час и бе намерено решение за покриване на немалката финансова рамка." 

Кукушева  бе категорично, че решението е категорично много добро, защото ДФ "Земеделие" и ДБ имат буфери, към които се посяга точно в такива моменти. "Украинската помощ можеше да бъде изплатена с европейски средства, ако бившият земеделски министър Кирил Вътев си беше свършил работата. Той обаче представлява едно огромно разочарование за българските земеделци".

Кукушева заяви още, че "0"-та ставка ДДС върху хляба е  "изключителна социална мярка" за  крайните български потребители. Всички са категорични, че тя трябва да бъде запазена, защото в противен случай цената на хляба би се увеличила с 22%.

В България през последните две години почти няма инвестиции, защото тежкият политически диалог води до непредвидимост за бизнеса. А растежа на цените на някои храни е обоснован и от международните пазари. В момента обаче имаме категорично задържане на цените на храните и тази тенденция ще бъде запазена, защото подготовката за Шенген изисква да имаме разумна финансова политика.

Кукушева припомни, че преди време амплитудата на размера на цените е била много по-голяма. Факт е, че на млекопреработвателите, млекопроизводителите и животновъдите им е изключително трудно, защото бяха лишени от субсидии благодарение на Кирил Вътев и това се отрази пагубно на сектора, който страда от 30 години. "Вярвам, че този път решенията ще бъдат по-дългосрочни!", подчерта още Мариана Кукушева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38