Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтече срокът за регистрация на листите с кандидат-депутати в РИК

20 партии и 11 коалиции представиха листи в 16 РИК - Пловдив град, в областта над 330 са кандидатите за депутати

| обновено на 11.05.24 в 15:06

Днес бе последният срок за регистрация на листите на кандидати за народни представители за европейските избори и тези за 50-тото Народно събрание на 9 юни.

Пловдив град е терен на лидерска битка между бившите партньори в управлението за парламентарния вот. Бойко Борисов и Асен Василев ще водят ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ в градската листа. Досегашните депутати от "Възраждане", БСП, ДПС  и "Има такъв народ" са водачи на листи и за следващия праламент. Председателят на „Солидарна България“ Ваня Григорова също избра Пловдив като водач на листа.

До изтичане на крайния срок 20 партии и 11 коалиции представиха листи в 16 РИК.

Традиционно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов повежда битката за Пловдив, но самата листа е почти изцяло обновена. На второ място е директорът на ансамбъл "Тракия" проф. Даниела Дженева. Следва пловдивски дебют на бившия шеф на Столичния общински съвет Георги Георгиев. След него е Деница Николова –народен прадставител в 4 парламента и  бивш зам.-министър на регионалното развитие. Знакови имена отсъстват от списъка с кандидати на ГЕРБ – това на юриста Радомир Чолаков и на досегашния народен представител Десислава Трифонова.

След като традиционният водач на ПП- ДБ за Пловдив Никола Минчев оглави листата за евродепутати, в битката за града влиза съпредседателят на ПП Асен Василев, който ще води и в Хасково. Следват го Йордан Иванов от ДБ, досегашните депутати Стою Стоев и Манол Пейков. На пето място е местният лидер на ПП Николай Гюров. Общинските съветници Владимир Славенски и Веселина Александрова са на 7-мо и 8- мо място, а преди тях е Христо Иванов - Ицо Хазарта. Веселка Христамян е на почетното 24- то място. Едва на 16 позиция е досегашния депутат проф. Христо Даскалов.

Кадидатите на „Възраждане“ отново води Ангел Георгиев. Следва Емил Янков, който е и в настоящия парламент. След тях са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов и Симеон Петров. 

Досегашният депутат Иван Петков- Бебето оглавява списъка с кандидати на БСП. На второ място е Катя Стоилова, а на трето Теодора Николаева

Начело на кандидатскта на ДПС и за тези избори е Танер Али, избран з анароден прадставител от пловдиви и на предишните избори.

Първи в листата  на "Има такъв нaрод" е Станислав Балабанов. На вота миналата година тук водач, релизирал мандат, беше Гроздан Караджов. Той вече не е  сред кандидатите на партията на Слави Трифонов.

Съпредседателката на коалиця "Солидарна България" Ваня Григорова също избра Пловдив за първото си явявяне на парламентари избори. Тя е водач на листата, а втори е местният синдикален лидер Атанас Кръстев.

Левицата издига от Пловдив политологът Валери Жаблянов.

Пловдив- град излъчва 12 депутати в националния парламент. На предишните избори ПП- ДБ имаше четирима, трима бяха от ГЕРБ- СДС, двама от „Възраждане“ и по един от ДПС, БСП и ИТН.

В битката за област Пловдив влизат 333 кандидати за народни представители от 31 партии и коалиции, съобщи председателя на РИК Янко Радунчев. 

В последния възможен ден регистрираха листите си три от парламентарно представените партии - ГЕРБ-СДС с водач Цвета Караянчева и пълна листа от 22 кандидати за депутати, ПП-ДБ с водач бившия министър на икономиката Богдан Богданов с листа от 19 души. Водач на листата от 10 човека на БСП е Веска Ненчева въпреки скандала в организацията и дадения отвод на останалите първоначлно номинирани. 

В лидерската битка за област Пловдив и начело на пълна листа ДПС отново залага на Рамадан Аталай, а от "Възраждане" издигат Кръстьо Врачев. Станислав Балабанов от ИТН също отново ще води хората на Слави Трифонов в града и областта. 

От извънпраламентарните партиии коалиция Левицата ще разчитат на бившя шеф на ЦИК Александър Андреев, а  водач на  новата формация Солидарна България е лидерът на КТ "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев.

За 8 депутатски мандата ще се борят регистрираните в 13-та РИК- Пазарджик партии и коалиции.

ГЕРБ постави начело на листата си бившият външен министър и депутат Екатерина Захариева, Продължаваме промяната – ДБ – заместник-икономическия министър в кабинета „Денков“ Ивайло Шотев, а ДПС – евродепутата Искра Михайлова. От Възраждане издигат за водач на листата си депутата Стоян Таслаков, а от БСП отново Драгомир Стойнев. Листата на Има такъв народ води професор Андрей Чорбанов. В 49-ия парламент Пазарджик изпрати по двама депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС и по един от БСП и Възраждане. В Пазарджик за гласовете на избирателите ще се бори и бизнесменът Васил Божков от КП „Център“.

Смолян изпраща четирима депутати в парламента. От ГЕРБ отново залагат на д-р Красимир Събев, от ПП-ДБ на Михал Камбарев, а от ДПС – Хайри Садъков. Листата на  Възраждане води Ангел Георгиев, на  БСП - Емил Хумчев, а  на  ИТН Борислав Пешев. В настоящия парламент ДПС има два мандата от Смолян, а ГЕРБ и ПП-ДБ по един. 

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Диспут за правосъдието и борбата с корупцията по Радио Пловдив

В Радио Пловдив на 30 май се проведе платен диспут от предизборната кампания за изборите за 50 НС на 09 юни.. Тъй като заявка за участие подадоха само от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България",  диспутът се проведе под формата на 10 минутно интервю. По темата “ Сигурна България – правосъдие и борба с корупцията, външна политика и..

публикувано на 29.05.24 в 13:04
Янко Радунчев, председател на 17 РИК

Недомислиците в Изборния кодекс създават проблеми

11 машини с демо версия са предоставени на 17-та РИК Пловдив област и са на разположение  на избирателите, които желаят да се обучат да работят с машина. До 6 юни машините ще бъдат по график във всичките 17 общини в Пловдивска област. Графикът  е на интернет страниците на общините. Това съобщи пред Радио Пловдив председателят на 17-та РИК  Янко..

публикувано на 28.05.24 в 09:48

Без забавяне при обработката на изборните резултати

Няма да има забавяне при обработването на изборните книжа при изборите две в едно на 9 юни – това зяави в интервю за Радио Пловдив председателят на 16 РИК Пловдив-град Илиян Сухоруков. Нямам никакви притеснения за обработката на резултатите, предстоят избори, които не са по-сложни от проведения местен вот – увери Сухоруков...

публикувано на 20.05.24 в 09:05

Безплатен диспут за приоритетите в 50 НС по Радио Пловдив

В Радио Пловдив се проведе безплатният диспут от кампанията за избор на народни представители за 50 НС на 09 юни. В него заявиха участие девет партии и коалиции, регистрирали свои листи с кандидати за депутати, но се явиха осем кандидат- депутати от Пловдив град и Пловдив област.  Съгласно Споразумението с БНР, участниците бяха разпределени на две..

публикувано на 16.05.24 в 11:45

Подготовката за изборите бе обсъдена в областната управа

Подготовката, координацията и провеждането на изборите две в едно бе тема на срещата на областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев с ръководителите на прокуратурата, полицията и двата РИК-а. Обсъдени бяха действията по осигуряване на обществения ред в изборния ден, недопускане на нарушения на  изборния процес и предотвратяването на..

публикувано на 14.05.24 в 16:25