Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

| обновено на 08.05.24 в 15:24

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив. 

Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.  

То е част от информационната кампания на Коалиция HPV „Защити бъдещето им!“. Към каузата се присъединиха актрисите Силвия Петкова, Алена Вергова , певицата Керана, Красимира Хаджииванова и поетесата Гери Турийска. 

Те ще прочетат  специално написани смешни и тъжни разкази за ирационалните страхове на българите от ваксините и ще споделят опита си като майки, които правят най-доброто за децата си. 

Разказите са част и от кампанията „Виж сега, моето момиче“, която подпомага творчески проекти на млади българки в образователната система. 

Автори на текстовете са Ралица Найденова, Елисавета Белобрадова, Красимира Хаджииванова, Гери Турийска и Оля Малинова. 

Кампанията на Коалиция HPV „Защити бъдещето им!“ информира родителите за най-съвършената защита срещу свързаните с HPV ракови и други заболявания.

„И ние припознахме кампанията на Коалиция HPV „Защити бъдещето им!“, която информира родителите за най-съвършената защита срещу свързаните с HPV ракови и други заболявания – 9 валентната ваксина срещу HPV“,  казва създателката на Пощенска кутия за приказки Гери Турийска.

В Коалиция HPV водеща роля имат пловдивските експерти онкологът д-р Антоанета Томова и епидемиологът д-р Христиана  Бацелова.

 „В България свързаните с HPV над 10 онкологични заболявания се откриват често в напреднали стадии, а тогава лечението е много трудно или невъзможно. Затова трябва да насочим усилията си към профилактиката“,  подчертава д-р Томова.

„От септември 2023 година най-модерната 9 - валентна ваксина в две дози е безплатна в България за всички момичета от 10 до 14 ненавършени години и се поставя от личния лекар. А пропусналите да се ваксинират като деца може да го направят, като си закупят ваксината от аптека и я поставят в три дози, информира доц. Бацелова. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Няма да има забавяне при обработката на резултатите от изборите 2 в 1

Няма да има забавяне при обработването на изборните книжа при изборите две в едно на 9 юни – това зяави в интервю за Радио Пловдив председателят на 16 РИК Пловдив-град Илиян Сухоруков. Нямам никакви притеснения за обработката на резултатите, предстоят избори, които не са по-сложни от проведения местен вот – увери Сухоруков. 459 са..

публикувано на 20.05.24 в 09:05

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10