Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласовете за ГЕРБ и ПП спадат през последните 3 години

| обновено на 09.05.24 в 16:42
Снимка: Сайт на ИРПС

Гласовете за основните формации - ГЕРБ и ПП – спадат през последните 3 години. Това коментира Диана Ефтимова, председател на управителния съвет на Института за развитие на публичната среда и участник в платформата „Аз гласувам“.

Изводът й е на база анализи. Те показват още, че ГЕРБ успяват да си осигурят първото място на избори с по-малка подкрепа спрямо 2017 г. Причината е ниската избирателна активност.

„През 2017 г. ГЕРБ спечелиха изборите с 1 милион и 100 хиляди гласа, а през 2023 г. с 670 000 гласа, т.е. виждаме как доста по-малко гласове осигуряват първо място на парламентарни избори. Това е свързано и с избирателната активност. Знаем, че през 2017 г. 3 милиона и половина са гласувалите, а през 2023 г. - 2 милиона и половина. Очакванията са и на тези избори – избирателната активност да в подобна на тази през 2023 г.“, обясни Ефтимова.

Добави още, че на платформата „Аз гласувам“ има секция, където може да бъде видяно финансирането на кампаниите и изобщо на партиите. Основният акцент е върху по-големите формации като ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Най-честите въпроси, на който гражданите търсят отговор в платформата са къде могат да гласуват, с какви документи, могат ли да гласуват по настоящия си адрес, могат ли да гласуват  докато са на почивка, къде могат да се проверят дали фигурират в съответните избирателни списъци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

18 % решават в последния момент за кого да гласуват, според "Тренд"

Шест формации влизат със сигурност в следващото Народно събрание, показва проучване на изследователски център „Тренд“. Лидер остава ГЕРБ, а битката е кой да е втори, тъй като второто, третото и четвъртото място са без яснота. Проучването на „Тренд“ е по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите..

публикувано на 07.06.24 в 10:37

"Галъп": Два дни преди вота над 10% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Към началото на юни сигурността на гласуване за Народното събрание, според декларациите на респондентите, е 40,2%. От всички гласуващи 3,5% твърдят, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".  За европейските избори декларативната активност е очаквано по-ниска – 37,7%, като трябва да се имат предвид нюансите в изборните списъци, неяснотата доколко..

обновено на 07.06.24 в 08:26

6 партии в новия парламент вижда Центърът за анализи и маркетинг

На този етап е вероятен шестпартиен парламент, с опция и за седма партия, според последното изследване на Центъра за анализи и маркетинг, представено в Националния пресклуб на БТА. Центърът е възложител на изследването, той го и финансира. Допитването е проведено в периода 31.05-04.06 т.г. В него са участвали 821 пълнолетни граждани на България,..

публикувано на 06.06.24 в 14:26

За изборите осигуряват безплатен транспорт за хора с увреждания

Община Пловдив информира, че за улеснение на гласуването, за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването, в изборния ден (09.06.2024г.) е осигурен безплатен транспорт . Заявки за специализиран транспорт на хора с трайни увреждания от дома им до избирателната секция и обратно до дома на избирателя се приемат до 17.00 часа на..

публикувано на 06.06.24 в 11:09

Първият е ясен, въпросът е кой ще е втори, трети и четвърти

ГЕРБ-СДС с убедителна преднина на предсрочния парламентарен вот тази неделя, прогнозират социолозите от "Алфа рисърч". "Електоралните нагласи към момента показват, че ГЕРБ-СДС ще получат 25,1% електорална подкрепа, ПП-ДБ - 15,4%, "Възраждане" 15,2%, ДПС - 14,8 %. Само в рамките на предизборната кампания се наблюдава ерозия в подкрепата към ПП-ДБ с..

публикувано на 06.06.24 в 10:15