Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложение за екзотични животни този уикенд в Пловдив

Второто издание на "Exotic Expo" - изложението за екзотични животни и всичко свързано с тях, предстои да видим тази събота и неделя в Пловдив. Събитието ще се проведе в Пловдив, зала "Колодрум" 11ти и 12ти май 2024. с начален час 10:00 и е с вход свободен. Всеки посетител ще може да се срещне отблизо с различни видове влечуги, земноводни, охлюви, паяци, декоративни зайци, чинчили, папагали, хищни птици и други видове "нетрадиционни" според общото схващане домашни любимци. Програмата е богата и разнообразна, като са предвидени и различни работилнички за най-малките. 
Едни от специалните гости и участници в нея ще бъдат Ива Лаловска и любимите й костенурки. 
Костенурките са сред най-уникалните животни на нашата планета, поради начина, по който са еволюирали, специфичното си устройство и поведение. Днес те са в беда! Сред всички основни групи гръбначни животни, те са най-застрашени от изчезване. Според критериите на Световния съюз за защита на природата (IUCN) от съществуващите 356 съвременни вида костенурки, 148 вида са категоризирани като уязвими, застрашени или критично застрашени (данните са за 2017 г.). Никак не е за подценяване и факта, че те са сред малкото живи наши съвременници, които са видели динозаврите да идват и да си отиват. Задълбочаващите се проблеми със загубата на местообитания и унищожаването на популациите на сухоземните костенурки в България, пораждат необходимост от създаването на специализирана организация, която да работи по опазването им. Така през 2007 г. ентусиасти и любители на тези диви и напълно безобидни животни костенурките, създават Фондация Геа Челониа и работещия към нея Център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки. Важна част от този екип е екологът Ива Лаловска и управител на спасителния център. 
Този уикенд в Пловдив и в рамките на "Exotic Expo" тя ще разкаже повече за целите и дейностите на фондацията, ще запознае в детайли присъстващите за това как да бъдат в помощ ако видят бедстваща костенурка, защото "животът в черупка не винаги е защитен". Ива Лаловска бе наш гост в предаването "Вход свободен" и рубриката "За животните с любов". Можете да чуете разговора с нея в прикачения звуков файл. 

 


По публикацията работи: Станка Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

“Последното цвете” на Щерион Пилидов цъфти и след 10 години

 На 19.05.2024г. в предаването “Споделено” гостува Щерион Пилидов. Той е един от младите и много талантливи музиканти и композитори в България. Познат е на широката публика от големите сцени, защото партнира на редица родни звезди като дует Ритон, Поли Генова, Тони, Авеню, Деси Добрева.  Тази натоварена програма не му позволява да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Ботев започва селекцията за Лига Европа

Ботев (Пловдив) започва селекцията си за следващия шампионат и участието си в Лига Европа с френски защитник. Това е 25-годишният Тадее Калеба, който за последон е играл в словенския Табор (Сезана). Той играе в центъра на отбраната, където титуляри през изминалия сезон бяха Антоан Конте и Йонас Там. Преди това Калеба е играл в Примаверата на Италия за..

публикувано на 18.05.24 в 18:08

Радио Пловдив ще предава мача Локомотив (Пд)- Левски

Локомотив (Пловдив) и Левски се изправят един срещу друг в среща от първата шестица на efbet Лига. Мачът на „Лаута“ започва в 20:15ч. и противопоставя съответно петия и четвъртия във временното класиране. Двубоят ще бъде ръководен от Валентин Железов. Колкото до значимостта на двубоя, той придоби съвсем различен вид след успеха на Ботев (Пловдив) в..

публикувано на 18.05.24 в 17:01

15-и фестивал "Здравей, Здраве!" този уикенд в Пловдив

За 15-а поредна година пловдивчани и всички гости на Пловдив ще имат възможност да се потопят в атмосферата на традиционния за града ни фестивал на здравословния живот "Здравей, Здраве!". Събитието ще се осъществи тази събота и неделя /18-19 май/ на територията на Дом на Науката и Техниката и в зеленото сърце на Пловдив. Входът е свободен. Тазгодишното..

обновено на 18.05.24 в 08:13

Финалът за Суперкупата ще е на стадион "Христо Ботев" на 3 юли

Финалът за Суперкупата на България между шампиона Лудогорец и носителя на купата Ботев Пд  ще се проведе на 3 юли, сряда на стадиона на канарчетата в Пловдив. Двата отбора са дали принципно съгласие пред Спортно-техническата комисия към БФС сблъсъкът за трофея да се изиграе седмица преди старта на участието им в евротурнирите. От Разград пък са приели и..

публикувано на 17.05.24 в 18:02