Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета

| обновено на 14.05.24 в 15:31
Снимка: 24 часа Пловдив

Изменение на бюджета на Община Пловдив и изменение на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от дейностите ще гласува на предстоящата сесия Пловдивския общински съвет.

Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 милиона 45 000 лева. Това се налага заради постъпили предложения за финансиране на различни дейности, включително за 600 хиляди лева за ремонта на Хуманитарната гимназия „Свети свети Кирил и Методий“, 740 670 хиляди лева за новата улица „Георги Странски“, както и 40 000 лева за спешен ремонт на понтоните на Гребния канал. Сред предложенията е и това на заместник-кмета по транспорт Савина Петкова, която иска да се отпуснат близо 32 хиляди лева за консултански услуги в транспортната сфера.

"Изменението на бюджета се налага от необходимостта от поемане на нововъзникнали разходи. И от такива, които не са подадени към момента на изготвяне на бюджета. По тази причина е направен анализ. И е установено, че тези разходи трябва да бъдат поети. Поради това се прави изменение, но в рамките на бюджета, а именно - едни разходи се заменят с други", заяви в интервю за Радио Пловдив Женя Петкова, заместник-кмет на Пловдив по финанси, общинска икономика и социална политика.   

Необходимите средства за всички разходи, включени в предложението на кмета Костадин Димитров, ще бъдат осигурени от различни други пера, включително от заложените средства за намаляване на вредните последствия от бедствия и аварии, за опазване на околната среда, от отдел "Култура, археология и културно наследство" и от разходите за външни услуги.

Женя Петкова обаче е категорична, че нито една сфера не е ощетена от това, а промените в бюджетите по различни пера, са съгласувани с ресорните заместник-кметове.

"Първоначално при изработването на бюджета сме заложили средства, които сме планирали да реализираме в определени насоки. Впсоледствие тези намерения се изменят. Те към този етап и към края на годината отпадат тези намерения. Затова не ощетяваме ресор. Напротив, всеки е съгласуван със съответния ресорен заместник-кмет. Направен е анализ и се е преценило, че те няма да бъдат необходими за бюджетната 2024 година", категорична беше Женя Петкова. 

В звуковия файл можете да чуете интервю с Женя Петкова, заместник-кмет на Пловдив по финанси, общинска икономика и социална политика. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51