Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АМТИИ е домакин на 60-тия фестивал на камерната музика

С десет концерта, три майсторски класа, симпозиум, посветен на цигулката, и представяне на книга започва 60-ият Международен фестивал на камерната музика – Пловдив. Тази година фестивалът посреща изпълнители от Австрия, Сърбия, Германия, Италия, Чехия, Франция, Узбекистан и България.

Събитието започва на 26 май и продължава до 16 юни.

Проф. Евгений Шевкенов, който е артистичен директор на фестивала, подчерта, че изданието е юбилейно както за фестивала, така и за АМТИИ. "През 1964 г. горе-долу едни и същи хора започват и едното, и другото. Това са 2 знакови събития и институции за града. Много се радвам, че тази година имаме отличен повод да напомним на хората какво имат на родна земя с програмата на този фестивал", посочи той. 

"Половината от дейността ми е творческа и изпълнителска, а другата половина - педагогическа. Силно се надявам, че и с изпълнителската, и с педагогическата да бъда малко рекламно лице на цигулката и на музиката като изкуство и на изкуството като висша проява на човешкия дух", каза проф. Шевкенов. 

"Международното участие е много силно, но това не означава, че българските изпълнители са пренебрегнати. Участват възпитаници (бивши и настоящи) на АМТИИ, преподаватели и приятели на академията. Не ги подбираме на база националност", допълни известният цигулар. 

Форумът, който от 2022 г. се домакинства и организира от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, е селектирал за юбилейното си издание  разнообразна програма на утвърдени имена и изгряващи звезди на класическата камерна музика. 

Отличителният белег на фестивала – образователният модул „Академия Музика“, предлага майсторски класове по контрабас, пиано, класическо пеене и симпозиум по цигулка.

Концерти са предвидени  в Регионалния етнографски музей – Пловдив, Концертната зала на АМТИИ и къща Верен Стамболян. Всички събития са с начален час 19,30 ч. 

Събитието се посвещава на 60-годишнината на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и е част от културния календар на Община Пловдив. 

По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

публикувано на 27.06.24 в 12:56

Световни знаменитости и млади таланти в Епископската базилика

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“ продължава с концерт в Епископската базилика „Световни знаменитости на една сцена с млади таланти“. В проявата ще участват американското сопрано Елизабет Поуп, пианистката Виктория Василенко и перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев. Според критиците Елизабет Поуп притежава бистрота на..

публикувано на 27.06.24 в 08:20

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58

Мария Райчева гостува на галерия "Аспект"

С последна за сезона самостоятелна изложба галерия "Аспект" отново посреща талантливата художничка Мария Райчева - творец от най-младото поколение български живописци, но успяла вече да натрупа завидна творческа биография.  Тя е добре позната на пловдивската публика със своя личен стил, вплитащ в себе си импресионизма, постимпресионизма,..

публикувано на 26.06.24 в 09:18

Изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Възпоменателна изложба на известния български керамик Анастасия Кметова (1933 – 2021) ще бъде открита в Градската художествена галерия.  Изложбата под надслов “Силен дух в крехко тяло” е по инициатива на нейни близки и съдържа над 65 керамични произведения от различни периоди. Откриването е от 18 ч., а експозицията ще остане във залите за временни..

публикувано на 26.06.24 в 08:49