Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От благотворителността през различията и разбирането - "Точно днес"

На 21 май  почитаме паметта на двамата равноапостолни светци Константин и Елена.

Константин е най-значимият император в историята на християнството с огромна роля за неговото каноническо утвърждаване и налагане, който позволил християнството да се наложи като религия в пределите на Римската империя. За първи път в историята на християнството гоненията над християните били забранени. След като станал пълновластен владетел на цялата Римска империя, Свети Константин Велики преместил своята столица в град Константинопол, който по-късно става Цариград, а днес ние го знаем като Истанбул.

Майка му - царица Елена, отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци. Това е последният пролетен празник, чиято обредност вече подсеща за настъпващото лято.  В този ден се преплитат християнския празник, почитащ Свети Константин и Елена, и древните традиции на ходене по огъня за здраве.

"Точно днес" ще се пренесем в атмосферата на празника в един от най-старите пловдивски храмове - църквата "Св. св. Константин и Елена" в Стария град с репортажа на Даниела Добрева. 

Преди това започваме със зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу.  Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов "Подкрепи Георги за успеха", е кметът на Марково Десислава Терзиева. Повече за очакванията от кампанията чуйте в гласове:  Десислава Терзиева - и Георги Маринов. 

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов, която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни теми като любовта, търсенето на смисъл в последната фаза от живота и други важни проблеми.

Отличеният за изследванията си в областта на психиатрията с две мемждународни награди д-р Владимир Симов през последните 15 години работи последователно във Великобритания и във Франция. "Точно днес" ще го попитаме защо остаряванвето не трябва да бъде присъда и  да се приема като проклятие. "Успешното остаряване е реалност, която може да се превърне в златното време на нашия живот с осъзнато отношение и действия",казва авторът д-р Владимир Симов.

На книжния пазар се появи книгата на издателство "Жанет 45"  "Верно на оригиналот". Тя е нещо като личен дневник на Николай Бойков за македонската реалност от есените на 2020, 2021 и лятото на 2022 г. през очите на непосредствения наблюдател. За ключа към страниците на книгата, написани на български, но изпъстрени с македонски думи и изрази - интервю с писателя, поет, университетски преподавател и преводач от унгарски език Николай Бойков.

В рубриката "Евранет +" Ангелина Пискова разговаря с основателя на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет "Климент Охридски" Красен Станчев за одобрения от министрите на икономиката и финансите на ЕС план за Украйна, в който са определени действията за възстановяването, реконструкцията и модернизацията на страната по пътя й към ЕС през следващите 4 години.

А в "Добро утро, Ден"  чуйте втората част от разговора на Яница Марова с поетесата Елена Диварова, която гостува в рубриката тази седмица.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обратното броене на седмицата започва - "Точно днес"

Времето ни разтвори в лятната си аура, но място за летаргия няма. Седмицата ще бъде динамична, не само заради, климата и прогнозите, но и заради очакването в неделя България да вземе  решение за  себе си и за Европа в месеците напред.  Посоките са това очакване са многопластови и доколкото ние сме във времето, но заедно с това задаваме  и посоката му,..

публикувано на 02.06.24 в 13:48

Клуб "Неделя" - за духа и материята

Днес сме ви подготвили  среща в ефира с Красимир Лозанов , който директно от Пролетния панаир на книгата в София ще ни разкаже за най- интересните заглавия и събития на традиционния литературен форум. Във втората част на предаването финансовия анализатор Светозар Гледачев ще хвърли светлина върху икономическите предизвикателства, които  очкват света и..

публикувано на 02.06.24 в 12:30

Ранно утро с "Шейкър"

Първото неделно утро на юни посрещаме заедно! Наред с традиционните теми на "Шейкър", в които разглеждаме проблеми и въпроси засягащи нашето физическо здраве, нашите психологически потребности, нашите търсения в областта на естетиката, на забавлението, днес ще погледнем навътре в себе си. Ще се обърнем към духовността, която злободневието често..

публикувано на 01.06.24 в 16:05

Мария Генчева в "Добро утро, Ден!"

Актрисата Мария Генчева е родена в Пловдив. Завършила е ВИТИЗ в класа на проф. Филип Филипов. Творческата си кариера започва едва на 19 години в Родопски драматичен театър, където професионалната й съдба я среща с режисьора Любен Гройс. Там получава  годишната награда за изкуство за ролята на Мила в спектакъла „В полите на Витоша“  от Пейо Яворов...

обновено на 31.05.24 в 18:48

"Ден след ден" в края на май

В Пловдивския районен съд днес бе първото от три поредни заседание по така нареченото дело „Дебора“. Обвиняем е Георги Георгиев за насилието, което е упражнил върху Дебора Михайлова. Севдалин Палаузов ще разкаже за това, което е известно за хода на делото, тъй като то се провежда при закрити врати. За хода на разследването по случая с насилие..

обновено на 31.05.24 в 14:58