Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите "Пловдив" за принос в изкуството и културата

| обновено на 22.05.24 в 06:55

Церемонията е от 18,30 ч. в Драматичния театър. Призът се връчва в 12 категории в различни сфери на културата и изкуството. 

Традиционно престижното отличие се връчва в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

Началото е поставено през далечната 1969 година. От 2019 година кметът на града връчва и една специална награда „Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата. 

Победителите получават статуетка, диплом и парична премия. Статуетката изобразява трон с размери 30 x 20 x 20 см, изработен от бронз. Дело е на големия български скулптор и пловдивчанин Димчо Павлов. 

Церемонията по връчването на високите отличия традиционно се излъчва директно по БНТ-2. 

Тържествената церемония тази вечер ще бъде последвана от Бал на творците в двора на театъра.

Ето и номинираните в някои от категориите:

В раздел „Литература“ приза си оспорват Ина Иванова за сборника с разкази „И винаги любовта“, Антон Баев за романа „Мария от Охрид“ и Тодор Костадинов за сборника „Разкази против забрава. Анти-некролози“.

В сферата на „Изобразителното изкуство“ конкуренти са художниците Костадин Отонов и Николай Няголов.

В категорията „Журналистика“ са номинирани Станимир Симеонов, Цветана Тончева и сайтът „Lostinplovdiv“.

В областта на „Театъра“ са номинирани Патриция Пъндева, Константин Еленков и Кукленият театър.

За „Художествен превод“ наградата си оспорват Цветомира Цонева за превода на лебретото на „Семейство Адамс“ и Здравка Петрова за превода на книгата на Даниил Хармс „Нова анатомия. Събрани разкази“.

В раздела „Аудио-визуелни изкуства и фотография“ без конкуренция е Петя Ангелова за документалния си филм „Ромео и Жулиета под тепетата“.

В сферата на „Музиката“ са номинирани Държавна опера-Пловдив за „Оперната гала“ по случай 70 години Опера Пловдив, Музикалното училище за тържествения концерт „Пловдив – звезди на музиката“ и певецът Красимир Ангелов за концерта си „Български свят“ на Античния театър.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за войната и мира

В далечната 1932 г. Айнщайн в писмо пита Фройд защо човечеството не може да се избави от обречеността на войните.  Фройд се учудва защо ученият толкова много се възмущава от войната и отговаря: "Та, тя - войната, изглежда природно заложена, добре обоснована биологически, на практика почти неизбежна". Но завършва писмото си така: "Всичко, което..

обновено на 15.06.24 в 10:11

В Хвойна откриват бюст-паметник на отец Атанас Аролски

Бюст-паметник на отец Атанас Аролски ще бъде открит днес в чепеларското село Хвойна. Отец Аролски е знакова личност за региона. Над 50 години е служил в Златоград, а последните години от живота си е свещеник в селата Хвойна, Орехово и Малево. За хората, които са се докосвали до него, той е истински библейски мъдрец и с възрожденски дух. За моливите..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Галерия „Сигна“ представя изложба на Илиян Шарков

Галерия „Сигна“ представя изложбата на Илиян Шарков. Експозицията включва  малка пластика от бронз и живопис.  Авторът е пловдивчанин, завършил е първия випуск на Гимназията за сценични и екранни изкуства. Шарков работи в различни стилове и насоки – реклама, вътрешно оформление, дизайн, живопис, като най-дълго има изяви в рисуването с глазури..

публикувано на 15.06.24 в 07:53

По пътя на славата с мюзикъла „Фейм“ в Пловдив

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща!“ Под режисурата на доц. д-р Петър Одаджиев, артистите от Софийски музикален театър, представят вдъхновяващата история на група млади артисти, от нюйоркски колеж за сценични изкуства, поели  по пътя на славата. Всички те мечтаят да постигнат заветната си цел, но когато се сблъскват с..

обновено на 14.06.24 в 19:34

"Да обичаш Гершуин" с Хилда Казасян и Васил Петров в Пловдив

Концертът „Да обичаш Гершуин“ с Хилда Казасян и Васил Петров ще звучи под звездите в лятно кино „Орфей“ - Пловдив.  Новият музикален проект на Хилда Казасян и Плевенската филхармония със звездни музиканти идва премиерно на 21 юни. Под диригентството на Борислав Йоцов на сцената излизат Теодосий Спасов – кавал и джаз певецът Васил Петров, както и..

обновено на 14.06.24 в 08:59