Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Телефонната линия е 0876 303 400 и работи от 10 до 17 часа

Снимка: Национална пациентска организация

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението. 

В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания и заместникът й Николай Недялков. 

За работа с линията предстои да бъдат обучени пациенти, страдащи от заболяването, които ще се ангажират с разясненията. Желание към момента са изявили 4 души с автоимунни заболявания, уточни Анета Драганова. 

Информацията, която може да бъде получена, е свързана с протичането на болестта, животът с нея, къде в региона най-близко може да бъде намерен специалист.

"Когато чуеш диагноза, за която до вчера си нямал никаква представа е стряскащо. Най-често ни търсят за насока към лекари и какви са стъпките, за да получат своето лечение.  Имаме консултанти - лекари, с които работим, т.е. информацията, която предоставяме е достоверна. Проблемът е, че има специалности, които не са добре покрити в дадени региони и на пациентите им се налага да пътуват.

За да бъдат одобрени за лечение трябва да пътуват до 5-6 големи града. Югозападна България не е покрита в голяма част от специалностите и се налага пациенти да посещават София, Пловдив", каза Драганова. 

Тя уточни, че линията ще бъде доразвита и с предоставяне на психологическа подкрепа. 

Телефонът е както за вече диагностицирани, така и за такива, които имат имат симптоми,но все още нямат поставена диагноза. Линията (0876 303 400) работи от 10 до 17 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09