Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи фестивал Психология на щастието през юни в Пловдив

Какво е щастието и как можем да го постигнем? Как да превърнем "Аз не мога" в "Аз мога и искам"? Как да развием своя личен магнетизъм? Как да утвърдим собствената си щастлива личност в обществото? Отговорите на тези фундаментални въпроси и на още много други, получихме от Йорданка Рабаджийска - специалист по позитивна психология. Тя бе гост в едно от изданията на предаването Клуб "Неделя", а поводът да я поканим - първото издание на Фестивал Психология на щастието, което ще се проведе в нашия град. На 2-юни /неделя/, точно в 10:00 всеки сам може да разбере за себе си кое е нещото, което го прави истински щастлив. Съществува ли изобщо рецепта за щастие? Можем ли да се научим да бъдем щастливи и да направим първата крачка към щастието като се освободим от различните наслагвани в детството абсурдни етични кодекси? Как да преборим страхът от общественото мнение, ако начинът ни на живот и възгледи за света не са одобрени от хората, с които имаме социални отношения и по-специално от тези, с които споделяме живота си? Как да не поставяме прекомерен акцент върху постиженията, а върху свързаната с тях активност? 

Според японската философия, наречена икигай, ключът за това се крие в четири основни компонента, чието преплитане води до дълъг и щастлив живот.

Как да развием и живеем със своя пълен потенциал?
Какво е нашето призвание?
Какво ни дава истинска радост и удовлетворение?

Така под формата на различни тренинги участниците ще трябва да размърдат мозъка си, да забравят усещането, че има един верен отговор на който и да било въпрос, да усетят удоволствието от това да бъдат свободни в мисленето си и да открият колко е хубав светът на щастието. Какво е Икигай? Икигай е японски концепт, който буквално означава "причина за съществуване" или "смисъл на живота".  В основата му е  идеята, че всеки човек има нещо, което го мотивира и му придава смисъл и радост в живота. За някои хора това може да бъде работата, за други - хобито, общуването с любимите хора или дори духовни практики. Още за щастието от първо лице, разказва Йорданка Рабаджийска, гост в неделния ефир и един от водещите лектори на фестивала. Чуйте разговорът ни в прикачения звуков файл. 
По публикацията работи: Станка Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Ботев" с пето ново попълнение

22-годишният краен защитник Андрей Йорданов подписа с "Ботев" (Пловдив). За последно той игра за "Пирин" (Благоевград), а в кариерата си е бил част от "Крумовград", ЦСКА 1948, "Царско село", "Литекс" и ЦСКА. През март Йорданов получи и дебютната си повиквателна за националния отбор на България. Йорданов е петият футболист присъединил се към..

публикувано на 22.06.24 в 10:31
Красимир Чомаков

Краси Чомаков е новото лице в щаба на "Лудогорец" II

Красимир Чомаков е новото лице в треньорския щаб на "Лудогорец" II. Той ще бъде асистент на наставника Захари Сираков. Задълженията си във втория отбор Чомаков ще съчетава и с работа по развитието на таланти от различните възрастови групи в школата на тринадесеткратните шампиони. Чомаков има опит в треньорството. В периода юли, 2020 г. - март, 2021 г...

публикувано на 21.06.24 в 16:44
Петър Запрянов

Петър Запрянов носи бронзов медал от Москва 1980

Състезателят по спортна стрелба Петър Запрянов е роден на 23.03.1959 година в град Пловдив. Бронзов медалист от Олимпиадата в Москва през 1980 година в дисциплината "60 изстрела лежешком с малокалибрена пушка". През 1981 година поставя абсолютен рекорд в дисциплината си – 600 от 600 възможни точки. В продължение на 12 години е най-добрият български..

публикувано на 21.06.24 в 13:14

Носителите на купата с почетна значка на Пловдив

Футболистите и треньорът на "Ботев" (Пловдив), извели „жълто-черните“ до триумфа в турнира за Купата на България, ще бъдат удостоени с „Почетна значка на град Пловдив“. Общинският съвет в града гласува „за“ решението с пълно единодушие.  Така Душан Керкез и компания получиха още едно признание след като на 15 май спечелиха четвъртата купа на страната в..

публикувано на 21.06.24 в 09:47

Ново помагало ни учи на емоционална компетентност

Деница Велкова е семеен консултант от Пловдив. Идеята за създаването на книгата "Пътуващият театър" с подзаглавие "Едно необикновено СЕМЕЙСТВО, на едно необикновено МЯСТО", се ражда в процеса на работа ѝ, с децата и техните родители. Книгата, наречена от нея, помагало за развиване на емоционална компетентност, цели да подкрепи развиването на..

обновено на 20.06.24 в 14:27