Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поевтинява годишната транспортна карта в Пловдив, билетите без промяна

| обновено на 23.05.24 в 10:25

Реформи, обобщени в доклад за състоянието на градския транспорт  и цялостната транспортна схема предлага за обсъждане в Общинския съвет и гражданите новият заместник-кмет по транспортните въпроси на Пловдив Савина Петкова.  След задълбочен анализ се предлага рязко намаление на годишната карта за градски транспорт, две нови автобусни линии, електронно таксуване и други. 

Свалянето цената на картата е наложително, убедена е Савина Петкова, защото при сегашната и цена от 500 лв. тя практически не се ползва. Предложението е цената и да се намали на 365 лв. или усреднено – по 1 лев  на ден.

Засега не е обсъждано поскъпване на билетите.

Най-наболял е въпросът с въвеждането на електронното таксуване.  Работата там е доста напреднала, над 220 автобуса вече са оборудвани с валидатори.  Предстои обаче обучение на персонала както на превозвачите, така и от общинска страна за наблюдение и контрол.  

Системата ще даде по-вярна картина за състоянието на пътникопотока, натоварването на линиите, от което зависи и степента на субсидията.

Трябва да спрем да мислим, че маршрутните разписания са свещена крава, която не може да се пипа.  Вярната картина ще се получи  след въвеждането на електронната система, категорична е заместник-кметът.

Да се увеличи общинския персонал от контрольори също е въпрос на дневен ред, допълва Савина Петкова. Сега хората  са  едва 23,  а нуждаем се от още, казва тя.

Плътните проверки в автобусите са необходими, за да не се изкушават гражданите да пътуват гратис.

Друг акцент в транспортната схема на Пловдив е възстановяването на общинския превозвач в лицето на „Екобус“. Предвижда се създаването на нови две градски линии с номера 103 и 104.

Генералния план за организация на движението изтича в края на тази година, тепърва трябва да се работи усилено в това направление.

"За два месеца и половина в ресора съм направила всичко възможно в положителна посока.   Изготвен е доклад, в който в 9 точки са набелязани главните проблеми за решаване.  Имаме подкрепата на кмета и общината, но нещата са натрупвани и не може да се разрешат с магическа пръчка.  Транспортните схеми, инфраструктура, светофарни системи и регулиране на трафика са съществена част от обществената сигурност.  Знам къде са болките и на гражданите, но и на превозвачите.  При тях основно е липсата на кадри. Там вече хронично липсват шофьори, монтьори и друг персонал.  Отделен проблем е, че градът е разкопан,  а ремонтите вървят много бавно"  – признава Савина Петкова.

Не бива заради някои неуредици да се слага общо клеймо колко ужасен е градския ни транспорт – настоява заместник кметът.

Всички идеи за реформи в сектора ще бъдат скоро обобщени и качени в сайта на общината за свободно обсъждане, а след това предадени за конкретни решения в Общинския съвет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нов опит за довършване на Зоологическата градина в Пловдив

Софийската фирма ще работи по техническото задание за довършването на пловдивската зоологическа градина, ако няма обжалване на обществената поръчка от друг кандидат пред Комисията за защита на конкуренцията. Заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов вече е подписал решението на комисията, класирала на първо място фирма „Екотийм“..

публикувано на 24.06.24 в 14:37

24 часови дежурства срещу палене на боклуци разпореди община Пловдив

24 часови съвместни дежурства срещу пожари и незаконното палене на отпадъци стартират в Пловдив.  Това стана ясно след оперативка в Община Пловдив, в която се включиха представители на „Пожарната“, районните кметства, Общинска охрана, Пловдивски общински инспекторат, "Чистота“ и „Градини и паркове“. В интервю за Радио Пловдив ресорният..

публикувано на 24.06.24 в 14:25

Започва делото за убийството от ревност в с. Болярци

След продължило една година разследване, пловдивската прокуратура предаде на съд извършителя на жестокото убийство в с. Болярци.  На 19 юни миналата година при яростен скандал 20-годишният Стойчо Асенов закла с нож втория мъж на напусналата го доскоро негова жена. На съд отива и негов съсед, който при сбиването между двете ромски фамилии е ранил..

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Издирват мъж за кражба на документи и пари

На 11 юни т.г. в Четвърто РУ е образувано досъдебно производство по сигнал от млад пловдивчанин, който около 9 ч. установил, че от панорамна площадка над Тунела - север на бул. „Цар Борис III Обединител“ му е открадната раница с мобилен телефон, лична карта, банкова карта и около 850 лева.  При осъществените до момента оперативни  действия са събрани..

публикувано на 24.06.24 в 13:57

Мъжът, подпалил пожара край Стрелча, варил компоти на двора

Установен е причинителя на пожара в стрелчанското село Свобода. Това е собственик на имот в землището, който също е изгорял в разбушувалото се бедствие. То е възникнало първо в жилище на изхода от село Свобода по посока към съседното Попинци. Пожарът бързо се прехвърлил и в съседния имот, където обхванал необитаема къща, собственост на 59-годишна..

публикувано на 24.06.24 в 13:03