Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Слушателка сигнализира за глоби, след като паркирала пред дома ѝ на ул. "Йосиф Шнитер"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов, заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност".

По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени части на града. Те са около Радио-телевизионния център, Капана и Стария град. Там е възможно зоната да бъде друг цвят и таксата ще е значително по-висока. 

Дали промените ще станат факт през тази година, следва да реши Общински съвет-Пловдив

Понастоящем се заплаща 2 лева за час за паркиране в централната част на Пловдив. "Аз не смятам, че в Центъра е нормално да се спира за два лева, никъде го няма това в целия свят.", каза заместник-кметът Славов. Той подчерта, че общината усилено търси терени за нови паркинги, откриване на буферни паркинги и промени в Наредбите. Предстои промяна при Наредбата, в текста за служебните паркоместа, пред банки и магазини. Там се готви текст, с възможност гражданин да може да плати и да ползва подобно паркомясто за 24 часа.

От години общината работи по идеята за строителство на многоетажен паркинг на мястото на бившата ТЕЛК.

Общинска охрана ще продължи да поставя зелените стикери за нарушаване на правилата за престой в Синя зона. В Радио Пловдив получихме сигнал на Анастасия Толева от ул. "Йосиф Шнитер" 8, която получава няколко стикера за неправилно паркиране, въпреки че има платен пропуск за "Синя зона" от 150 лева. Гражданката заяви, че няма да плати глобата, защото е заплатила целогодишна такса. Тя не успява с часове да намери място за семейния им автомобил, защото всички паркоместа се ползват свободно за "Синя зона". По информация на общинско предприятие "Паркиране и репатриране" на ул. "Йосиф Шнитер" са обособени 35 паркоместа, от които 7 са служебни и платени предварително. Гражданите, живеещи там са платили целогодишните такси за 15 места, които в повечето случаи не ползват, защото винаги има спрели автомобили.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31