Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празничното утро "Точно днес"

| обновено на 23.05.24 в 16:56

Да се развълнуваме заедно с "Върви, народе възродени...", да поздравим учителите, учениците, учените, хората на духа, да измерим мащаба на интелектуалния подвиг на Светите братя от Средновековието до днес,  да разлистим книга или да я послушаме...

Каним ви в утрото на 24 май, а по тези теми за разговор ни гостуват

- хоровият диригент проф. Златина Делирадева

- професорът медиевист Мария Шнитер

- носителят на четири награди "Питагор" за постижения в науката проф. д-р Милен Георгиев

- доц. Милена Цветкова, която изследва моделите на четенето и книгата като медия

- младият цигулар с много награди, абитуриент от НУМТИ "Добрин Петков" в Пловдив Виктор Костов

- предстои ни среща с филолога и изследовател на славянските езици, а вече преподавател и по математика и автор на педагогическа летература, Елена Любенова и нейната 15 годишна дъщеря Емма. Тя родена в Англия, но с чуден български език, на който, освен на английски,  пише и поезия и мечтае за първата си книга.

Даниела Добрева ще проследи началото на тържественото честване на 24 май в Пловдив, ще ни срещне с наградени учители и вдъхновени ученици, готови за празничното шествие.

За кодовете на българския език, за народопсихологията, вградена в звуците и в граматичната му система, е петата част от разговора на Яница Марова с поетесата Елена Диварова в "Добро утро, ден!"



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Клуб "Неделя" - посветени на словото

Днес в предаването ви срещаме  с писателя и радиоводещия Петър Краевски, когото познавате и от ефира на Радио Пловдив. Говорим за годините радио и телевизионна кариера, лабиринтите на вдъхновението, лириката в общуването и хумора на битието. Вторият ми гост е жива легенда на журналисиката, летописец на Пловдив и пазител на историческата памет на града..

публикувано на 16.06.24 в 12:40

Ранно утро с "Шейкър"

Неделното утро споделяме заедно, с надежда за полезно и приятно време до 10! Срещаме ви с интересни теми, и събеседници чието мнение се надяваме да внесе повече яснота и отговор на въпросите. "Как да преодолеем симптомите при менопауза с помощта на природни средства" е книга, която дава отговор и решения на много въпроси и проблеми! Много жени..

публикувано на 15.06.24 в 16:05

Спирки по пътя "Ден след ден"

Безкрайното търпение ражда мълниеносни резултати. Пловдивчани, заредете се с олимпийско търпение поне до Коледа! По обед утре се спира движението по Бетонния мост за ремонт, който ще продължи шест месеца.  Утре е събота, лято е и движението е по-ограничено  – така кметът Костадин Димитров мотивира решението на общината. Той дори се превърна в..

публикувано на 14.06.24 в 14:39

Силен петък с „Вход свободен“

Днес говорим с най-силния българин, полицаят Мариян Димитров от Пловдив, който ще се опита да постави нов рекорд, като издърпа три закачени един за друг локомотива, с общо тегло 250 тона, със собсвени сили. Събитието е тази събота, 15 юни, от 11.30 на Интермодален терминал, село Златитрап. Очаква ни и ефирна среща с Марина Иванова, автор на..

обновено на 14.06.24 в 09:33

Юнски решения - "Точно днес"

Отново в политическия дневен ред е съставянето на правителство. Спечелилите изборите ГЕРБ обявиха, че искат експертен кабинет. Остава евроатлантическите партии да заявят подкрепа и преди лятната ваканция да се сформира новото управление. За нагласите говорим със социолога доц. Алексей Пампоров . Елена Крушкова разговаря с д-р Александър Симидчиев , за..

обновено на 13.06.24 в 17:01