Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на иновациите в ОУ „Елин Пелин“

| обновено на 30.05.24 в 12:00 | Интервю
5
Снимка: Личен архив

Различен и интересен ще е краят на учебната година за всички ученици, техните родители, учители и гости в залата на район "Западен", в Пловдив. На 28-и май, от 18 часа, тръгва експрес „Елина“. Името „Елина“ е запазена марка на училището. То е колаборация от името на обичания български писател, на когото е кръстено учебното заведение. Билетите за пътуването „Аз обичам България“ са безплатни за всички присъстващи на празника, който ще започне и ще завърши с музикална програма. Децата ще посетят градове и обекти в страната, като ще е необходимо да познаят къде се намират те, благодарение на въпросите и демонстрациите, които ще направят други ученици. Те ще откриват града, личности, които са живели на определеното място, традициите свързани с фолклора и обичаите, характерни за тези места.

„Макар и билетите за пътуването да са безплатни, всички пътници ще бъдат проверени от кондуктор, като нашият експрес си има и машинист. Ще се постараем да представим всички кътчета от страната, които ще посети нашият „Елина“ експрес, максимално, по-детски, обаче“, разказва зам.-директорът на училището г-жа Татяна Минкова. „Участие ще вземат всички ученици от 1-ви до 7-и клас, като всеки ще има своята роля и всеки, в определен момент, ще трябва да покаже знания в дадена област или наука. Главен сценарист на празника, тази година, е г-жа Нели Кръстева, преподавател по БЕЛ. Тя е нашето ново предизвикателство, свързано с предстоящия прием за 5-ти клас. Това, което тази година предлагаме е допълнителна подготовка по испански език или старите СИП-ове, които бяха залегнали по-рано в учебната програма. Г-жа Кръстева е преподавател и работи в езиков център. За някои неща, свързани с празника, ще се наложи да импровизираме, заради ремонта, който тече в училище. Нямаме възможност да направим влакова композиция, например. Както винаги, залата е пълна, когато имаме такова събитие и се надявам родителите да бъдат по-снизходителни, ако нещата не са изпипани, в това отношение", казва г-жа Татяна Минкова.

Част от иновативните проекти на училището е и ремонтът, който се случва към момента. Стаите и залите, вече, са готови. Освен новата фасада на сградата, ще бъдат изградени допълнителни санитарни възли на всеки етаж. Освен това, ще има изграден асансьор за трудноподвижни лица. Предстои възстановяване и облагородяване, и на площите около училището. Ще бъде възстановена и градината в задния двор на училището, на която учениците, в часовете по „Технологии и предприемачество“, засаждат различни култури, които отглеждат през годината. Предвидена за ремонт е и цветната градина на училището.

„Надявам се, всичко да е в полза на учениците, най-вече, за да може колкото е по-приятно, по-приветливо, да цари по-позитивна атмосфера. Нещата, които колегите работят по националните програми, наистина са много положителни. Това, което е от години и в областта на музиката, и на спорта, на изкуствата, има все повече желаещи и по-голям интерес. 

Иновациите, за които си говорим сега, са поредната стъпка в областта на иновациите, които в училището от дълго време работим. Ние сме иновативно училище много време преди, всъщност, да стартира националната програма. Член сме на Световен образователен форум. По-голямата част от учителите са преминали двугодишно обучение за работа с различни платформи, работа с иновативни методи на преподаване. Всичко това се залага в часовете. Някои от темите минават доста нетрадиционно, под формата на бинарни уроци, интердисциплинарни уроци, в зависимост от темите и от предметите. Имаме уроци на открито. Имаме партньори по програмата, училища от други градове на страната. Тази година, наши партньори бяха ОУ „Княз Борис Първи“, от Бургас и две неиновативни училища, едното от село Овча могила, община Свищов и от град Кърджали. Ние, също, гостувахме в Бургас, за няколко дни. След това ние бяхме домакини на въпросната Седмица на иновациите, където представихме четири иновативни урока. Вече има интерес от други училища, които да бъдат наши партньори за следващата година. Продължаваме да работим в областта на иновациите, защото методите, които прилагат колегите дават положителен резултат“, казва още зам.-директорът на ОУ „Елин Пелин“.

Г-жа Татяна Минкова гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Динко Хоркаш премина в "Лас Палмас"

Най-добрият вратар в Първа лига през изминалата кампания Динко Хоркаш ще продължи кариерата си в испанската Ла Лига.  Хоркаш подписа договор за следващите четири сезона с Лас Палмас, съобщиха от клуба. 25-годишният хърватин се присъединява към испанския тим със свободен трансфер от Локомотив (Пловдив). За „смърфовете“ записа 21 мача, в 8 от които не..

публикувано на 25.06.24 в 17:44

Хидайет Ханкич беше продаден на руския "Ростов"

Вратарят Хидайет Ханкич беше продаден на руския елитен "Ростов" Босненецът пристигна в "Ботев" (Пловдив) през лятото на 2021 година и изигра 63 официални мача за „жълто-черните“. В 22 от тях той не допусна попадение. С екипа на „канарчетата“ Ханкич вдигна Купата на България през сезон 2023/24, спечели бронзовите медали през 2021/22 и участва в Лигата..

публикувано на 25.06.24 в 17:43

Малките красавици на Пловдив

В поредното издание на предаването Клуб "Неделя" Ви срещнахме с красивите и талантливи финалистки на  провелия се в началото на юни конкурс за "Малка Мис Пловдив и Тийн Мис Пловдив". Събитието бе организирано от Спортен клуб „Ера балет“  и се проведе с любезното съдействие на Община Пловдив. Заместник-кметът – Николай Бухалов, бе от специалните гости..

публикувано на 25.06.24 в 17:25

Танчо Калпаков се раздели със "Спартак" (Пловдив)

Танчо Калпаков вече не е старши-треньор на "Спартак" (Пловдив), само 13 дни след като пое тима. Решението е взего на среща с ръководството на клуба. В същото време "Спартак" започна подготовка за новия сезон в Югоизточна Трета лига.  Отборът ще бъде воден от Димитър Иванов, Иван Площаков, Николай Николов и Стефан Стойчев. 25 футболисти се включиха в..

публикувано на 25.06.24 в 11:32

Мексиканският изследовател д-р Карлос де Леон идва в България

Карлос де Леон е доктор по клинична психология и холистична медицина. Той работи и провежда изследвания, повече от 40 години, в областта на човешкото съзнание, техники за развитие и промяна, духовни учения, енергийни методи и психология. Д-р Де Леон е един от създателите на мексиканската асоциация за психотерапия и трансперсонално развитие...

обновено на 24.06.24 в 17:37