Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата за църковна власт продължава, но става потайна

проф. Христо Матанов
Снимка: БГНЕС

Професор Христо Матанов коментира в програма "Ден след ден" избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит и битката за патриаршеския пост.

Според него синодът може да избере вече патриарх, защото е попълнен след избора на Сливенския митрополит. Той е категоричен обаче, че с този избор митрополит Николай има още един глас в своя полза в битката за патриаршеския пост независимо от изявлението му, че се е отказал. 

"Аз много не вярвям в тези негови изявления. Мисля, че в края накраищата той ще каже - народът ме иска, работя за благото на църквата и на народа и т.н. Въобще борбата за власт продължава, само че става вече потайна", смята професорът.

Относно лобитата в църкавата по думите му те са проличали и при избора на Арсений за Сливенски митрополит.

"Лобитата в православната църкава са ясни, става въпрос за по-младите митрополити, малко над 50 години, около митрополит Николай, и по-възрастните, какъвто е митрополит Гавраил. Такива са лобитата в православна църква, може и да не съм прав. Дали съм прав или не съм прав, бъдещето ще покаже.", допълни проф. Матанов

Той отново коментира, че в избора на Сливенския митрополит прозира още един глас за Николай в битката за патриарх.

Според него политиката в църквата се определя от силните или слабите на деня, а прогноза сега трудно може да се направи. 

Проф. Матанов смята, че  в момента периодът е много сложен. Трябва да се мисли и геостратечески.

Относно влиянието на другите православни църкви върху лобитата проф. Матанов обясни, че най-вероятно влияние имат Московската патриаршия, Вселенския патриарх, Сръбската православна църква, Гръцката архиепископия.

"Очертава се един геополитически сблъсък, в който по-малките църкви като Сръбската стават експонент на по-големите, каквато е Московската патриаршия", каза още специалистът.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33