Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци в Пловдив

За поредна година Община Пловдив организира за гражданите кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци от домакинствата чрез Мобилен събирателен пункт. Тази година инициативата се проведе на 31 май. 42-ма пловдивчани се включиха в кампанията. На мобилният пункт, който беше позициониран на паркинга до бившия ресторант „Стадиона” на бул. „Шести септември“ в район „Централен“, до 15 часа бяха предадени 166,65 килограма бои, 47,65 килограма лекарства с изтекъл срок на годност, 2,25 килогрма живак, 21 килограма почистващи препарати, 18,95 килограма пестициди и 4, 60 килограма замърсени опаковки.

Василка Чопкова, директор на дирекция „Екология и управление на отпадъците“, обясни, че целта е да не се смесват опасните отпадъци с обикновените смесени битови отпадъци, за да не се замърсява околната среда.

"Важно е да се обръща по-голямо внимание на пиктограмите, указващи "опасни отпадъци". Община Пловдив от години има площадка на територията на ОП "Чистота", където ежедневно се събират опасни отпадъци. Там те се управляват съобразно екологичното законодателство", посочи Чопкова.

Напомняме, че изхвърлянето на опасните битови отпадъци в общия поток смесени отпадъци създава риск за здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата, поради което Община Пловдив призовава гражданите да се възползват от предоставената възможност и да се освободят от образуваните в домовете им опасни отпадъци.

Директорът на дирекция "Екология" допълни, че през целия месец юни за първи път тече кампания за разделно събиране на едрогабаритни отпадъци. 

"От 1 юни, в определени точки ще поставим контейнери за събиране на такива отпадъци - стари мебели, дограми, дървени плоскости, ПДЧ-та, стари шкафове и чекмеджета. От 9.00 до 17.00 ч. ще има и човек на място, който да дава указания на гражданите, които ще донесат своите отпадъци, предимно съдържащи дърво. Това е отпадък, който може да се рециклира, затова ще го събираме разделно", каза още Василка Чопкова. 

Ето кои са точките, където ще се събират едрогабаритни отпадъци:

· Всеки понеделник в район „Източен“ на бул. „Санкт Петербург“ до филиала на Техническия университет;

· Всеки вторник в район „Западен“ на ул. „Ранни лист“ до ДЯ „Сто усмивки“;

· Всяка сряда в район „Северен“ на бул. „Дунав“ ъгъла с ул. „Милеви скали“;

· Всеки четвъртък в район „Тракия“ на ул. „Цар Симеон“ до ЖП гара Тракия;

· Всеки петък в район „Централен“ на бул. „Свобода“ срещу №17;

· Всяка събота в район „Южен“ на ул. „Коматевско шосе“ от страната на Спортен комплекс „Христо Ботев“.

Разделно събрани битови отпадъци могат да се предават ежедневно в базата на ОП „Чистота” на ул. „Даме Груев” № 64 А.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 02.07.24 в 20:12

Аптеките в Пловдив излизат на протест, няма да работят 2 два часа

Аптеките от областите Пловдив, София,  Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затварят за два часа. Това ще се случи на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазванетои Националната..

публикувано на 02.07.24 в 19:55

Кариера в Храбрино няма да има, фирмата се оттегля

Няма да има кариера в Храбрино. Новината съобщи кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, като обясни, че е сключил споразумение с фирма „Еолит“ ООД, която искаше да изгражда кариера за добив на гнайсошисти в местността „Бунилото“ край селото.  По силата на споразумението фирмата се задължава в 7-дневен срок да оттегли заявеното инвестиционно..

публикувано на 02.07.24 в 16:47

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

обновено на 02.07.24 в 16:42

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28